Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis vragen fusievergunning

Het Kennemer Gasthuis uit Haarlem en het Spaarne Ziekenhuis uit Hoofddorp hebben vandaag de vergunningsaanvraag voor fusie bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingediend. De NMa besloot in februari van dit jaar dat het melden van een fusie niet voldoende was en dat de ziekenhuizen een vergunning moeten aanvragen.
Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis vragen fusievergunning

De partijen verwachten in september een uitspraak van de NMa. De NMa stelde in februari dat een fusie de concurrentie op de markt voor algemene ziekenhuiszorg zou beperken omdat beide ziekenhuizen in een aantal gemeenten een hoog marktaandeel hebben (meer dan 60 procent) en elkaars grootste concurrenten zijn. Ook bleek verschil van inzicht tussen de ziekenhuizen en de NMa over welke gemeentes nu precies binnen het verzorgingsgebied vallen en hoe de in- en uitstroom van patiënten in het gebied is.

Kwaliteitsverbetering en kostenverlaging

De beide ziekenhuizen willen een fusie omdat een andere – minder vergaande samenwerkingsvorm – niet leidt tot de gewenste kwaliteits- en kostenvoordelen. De vergunningsaanvraag geeft een verdere toelichting op de redenen: kwaliteitsverbetering en kostenverlaging. Ook licht de vergunningsaanvraag toe dat de mededinging op de Nederlandse markt na fusie niet significant wordt beperkt. Onderzoek heeft volgens beide ziekenhuizen verder aangetoond dat het fusieziekenhuis niet in staat zal zijn prijzen te verhogen en/of de kwaliteit te verlagen om op die manier de winstgevendheid te vergroten.

Onderzoek

De ingediende vergunningsaanvraag bevat een economisch onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau. Zo is onderzoek gedaan hoe patiënten reageren op stijging van de prijs of een daling van de kwaliteit. Ook is gekeken naar het keuzegedrag van patiënten en hun bereidheid om voor een behandeling naar een ander ziekenhuis te reizen. Deze reisbereidheid bleek groot, aldus het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Vergunning nodig voor fusie Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis

Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis laten samenwerking toetsen

Kennemer Gasthuis verwisselt lichamen in mortuarium

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.