Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuringsartsen willen weer praten met UWV

Bert Bukman
De organisaties van keuringsartsen bij het UWV, NVVG en Novag, willen weer praten over de problemen bij de uitkeringsinstantie. Dit nadat ze eerder uit een overleg met het UWV en het ministerie van SZW waren gestapt.
Novag

NVVG-voorzitter Rob Kok laat dit weten aan Medisch Contact. ‘Het overleg kan weer worden hervat. We zullen het nog wel even moeten hebben over de reden waarom we eruit zijn gestapt,’ aldus Kok.

Novag-voorzitter Wim van Pelt is iets terughoudender. Hij wil in een brief aan het UWV aangeven dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over een aantal knelpunten. ‘Daarna kunnen we kijken of er voldoende vertrouwen is om met die groep verder te gaan.’

Werkdruk en salaris

De achtergrond van de kwestie wordt gevormd door enkele al jaren spelende problemen bij het UWV. Deze problemen hebben te maken met het tekort aan keuringsartsen en de daarbij behorende werkdruk, plus verschillen van inzicht over het salaris.

Om die reden inventariseerde de Novag, de vakbond van UWV-artsen, enige tijd tijd terug of de leden het dienstverband met de UWV zouden willen inruilen voor een dienstverband met een nieuw op te richten bedrijf. Langs deze route zouden zij dan door het UWV worden ingehuurd.

Nogal wat opgeven

Zo’n dertig procent van de UWV-artsen bleek belangstelling te hebben voor een dergelijke constructie. ‘Wij vinden dat een substantieel deel. Het zijn mensen die een vast contract hebben. Zij zijn dus bereid nogal wat op te geven,’ aldus Novag-voorzitter Wim van Pelt in Trouw.

Om een uitweg te vinden, richtte het UWV samen met het ministerie van SZW, een denktank op waaraan Novag en de NVVG deelnamen. Medio december zegden beide organisaties hun deelname aan deze denktank echter op. Dit omdat minister Wouter Koolmees van SZW in een brief aan de Tweede Kamer voortijdig naar buiten was getreden met de opdracht van de denktank en de kaders waarbinnen deze opdracht moest worden ingevuld.

Bemiddelingspogingen van het UWV lijken nu dus succes te hebben. Wanneer het overleg precies zal worden hervat, is nog niet bekend.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.