Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kinderartsen luiden noodklok over DOT

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De continuïteit van de academische kindergeneeskunde is in gevaar door de invoering van het nieuwe declaratiesysteem DOT (dbc’s op weg naar transparantie) in 2012. Dat schrijven de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de hoofden van de academische kinderklinieken in een brandbrief aan minister Edith Schippers van VWS.
Kinderartsen luiden noodklok over DOT

Bij academische kindergeneeskunde gaat het om hooggespecialiseerde en tijdrovende zorg aan kinderen met ernstige en vaak zeldzame aandoeningen. De kosten van de behandelingen worden niet of vaak onvoldoende gedekt door de systematiek van DOT, omdat deze is ontworpen voor kindergeneeskunde in algemene ziekenhuizen. DOT maakt geen onderscheid tussen de relatief eenvoudige zorg van kinderartsen in algemene ziekenhuizen en de complexe behandeling in de academische kinderklinieken. Ook ontbreekt in DOT een code voor consulten van de academische kinderartsen aan de kinderartsen in algemene ziekenhuizen. Deze zorg valt daarom niet te declareren.

DOT vormt bedreiging

De academische kindergeneeskunde is verliesgevend voor ziekenhuizen. Het huidige declaratiesysteem van diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) dekt maar een vierde tot een derde van de kosten. Dat komt doordat er voor de academische kindergeneeskunde nooit een tijdsbestedingsonderzoek is gedaan waarin wordt vastgesteld hoeveel tijd de artsen kwijt zijn aan een behandeling, legt Arie Kok, voorzitter NVK-beroepsbelangencommissie, uit. “Dat zou later gebeuren, maar dat is nooit gedaan. Academische ziekenhuizen passen het grootste deel van de kosten bij uit hun algemene middelen. Maar die worden een stuk minder omdat tegelijk met de invoering van DOT in 2012 het b-segment wordt uitgebreid naar zeventig procent. Als DOT ongewijzigd wordt ingevoerd, is de continuïteit van de academische kindergeneeskunde in gevaar. We zien nu al dat academische ziekenhuizen kinderartsen ontslaan ze de afdeling te verliesgevend vinden.”

Spoedoverleg met VWS over DOT

In de brief roepen de kinderartsen op tot spoedoverleg. Als in DOT een speciale categorie komt voor kindergeneeskunde, valt een groot deel van de problematiek op te lossen, stelt de NVK. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa geeft groen licht voor DOT

Edwin Velzel: ‘Stel DOT uit’

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. zij maken ons maar wat wijs over de gezondheids zorg het is duur betalen en er weinig voor terug krijgen en dat geld voor iedereenalleen de grote kopstukken die kunnen het wel betalen maar die krijgen er steeds meer bij en die zitten er ook warmje’s bij daar hoeft men geen beklacht mee te hebben maar de mindere man die worden overal mee gepakt en dat is heel triestde mindere man moesten eens flink in opstand komendeze gelden ok voor de ouders van dekinderen die heel ziek zijn.ik zou zo graag mee willen maken van dat die grote kopstukken deze is mee mogen maken en dat het heel triest voor hen gaat worden misschien leren zij daar van.(mag het hopen) niet de kinderen maar de ouders.

 2. Lees alle reacties
 3. Ronald, de Nederlandse gezondheidszorg behoord allang niet meer tot de beste van de wereld, dat willen ze ons wijsmaken maar de sterftecijfers in ziekenhuizen zijn gigantisch en spreken voor zich zelf, en dat we de hoogste kindersterfte van Europa hebben ben je zeker ook vergeten, de meeste artsen zijn geldwolven geworden en hebben hun eed aan de kapstok gehangen, er sterven elke dag 12 kinderen door falende gezondheidszorg in Nederland en dat zegt genoeg over de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg.

 4. Peter, de gezondheidszorg in Nederland behoort tot de beste in de wereld. Dat neemt niet weg dat ook hier iets mis kan gaan. Pedosexulaiteit is een ziekte die behandelt moet worden. Totaal andere discussie dan waar het artikel over gaat. Winst heeft hier ook niets mee te maken. Winst uitkeren kan nog niet. Uit onderzoek blijkt dat winst uitkeren juist investeerders aantrekt. Dit geld kan geinvesteerd worden in betere zorg. Hetzelfde onderzoek laat zien dat als dit mogelijk wordt, dan de zorg hier alleen maar baat bij heeft. Tot slot je opmerking over de ‘witte maffia’. Ik denk dat het goed is dat de overhead in de zorg net zo hoog of net zo laag is als in andere sectoren.

 5. Kinderen hebben niets te lachen in dit land, er sterven elke dag 12 kinderen tussen 0 en 5 jaar door falende gezondheidszorg, en als je dat al overleefd dan moet goed oppassen voor de pedofielen want dit is het enigste land ter wereld met een pedo vereniging plus website, er is een groot tekort aan gedegen kinderartsen en de witte maffia denkt alleen maar aan geld, Hoogervorst heeft de genadeklap toegediend, winst maken in de gezondheidszorg, Ieder normaal denkend mens weet dat dit niet kan, de witte maffia laat kinderen sterven voor een hand vol euro’s, en alleen een revolutie in de medische wereld kan ons nog redden.

 6. Mijn mening:
  We worden hierover volledig of onvolledig voorzien van betrouwbare informatie! Want het gaat om volledige andere belangen en nu worden de kinderen hiervoor gebruikt of misbruikt om de eigen belangen te behartigen. Duizenden kinderen zijn de afgelopen jaren slachtoffer van deze top medische specialisten die financieel wel weten hoe ze dit moeten regelen en dit is namelijk nu het probleem…die graai salarissen en andere financiële regelingen!
  Helaas weet ik hier alles over en ook op welke wijze deze volledige beroepsgroep dit nu brengt en hoe zit dit al die jaren bedekt gehouden hebben. Maar nu zijn er andere metingen , die van de slachtoffers en nabestaanden. En ja we zien hele andere vaststellingen van de gedragingen van deze hele discipline die zich al die jaren hebben verrijkt en andere prioriteiten hadden en dit was niet in belang van de patiënt en in dit geval zijn dit kinderen en hun ouders. Jaren is deze beroepsgroep landelijk op de hoogte van deze ernstige problematiek waarbij de kwaliteit zorg niet gewaarborgd is wat nu ook blijkt in dit artikel maar iedereen heeft zijn mond gehouden tegen beter weten in. Wat hier staat is een helder verhaal. Deze volledige discipline kindergeneeskunde zijn direct verantwoordelijk de afgelopen jaren voor veel vermijdbare schade naar patiënten, kinderen! Veel patiënten, kinderen hebben hierdoor onherstelbare schade opgelopen. Veel patiënten, kinderen zijn kortdurig invalide of langdurig invalide geworden door dit verwijdbare gedrag van deze top medische deskundige van de kindergeneeskunde. Veel patiënten, kinderen zijn overleden door deze ernstige gedragingen van deze beroepsgroep. Binnen deze discipline kindergeneeskunde en binnen de verantwoordelijken van de gezondheidszorg en de top bestuurders is deze ernstige problematiek al jaren bekend en hebben dit bedekt gehouden en hun mond gehouden. We spreken over duizenden patiënten, kinderen! Het recht wat ouders hebben is het recht om te weten op deze informatie en dat is hun bewust onthouden waardoor de schade nog ernstiger voor de ouders is achteraf. Hadden ze maar geweten dat de kwaliteit zorg zo zorgelijk schokkend is. We kunnen ook spreken van een zorgelijke verwijtbaarheid van deze beroepsgroep. Het is al die jaren in de doofpo gehouden door alle verantwoordelijke in deze gezondheidszorg die hiervan afwisten en hierbij horen ook onze overheid bij waarvan er velen van af wisten en ook gezwegen hebben en dit allemaal vanwege de eigen belangen en dat is gewoon weg het GELD!
  Ook wil ik natuurlijk ook kenbaar maken dat de informatie zoals die wordt weergeven in deze krant het AD , een weergave is zoals we dit inmiddels kennen en dat is de weergave van deze beroepsgroep zelf die al die jaren hun mond gehouden hebben en verantwoordelijk zijn voor veel schade naar hun patiënten, kinderen. We moeten maar aannemen wat ze hier weergeven ook de volledigheid is en de waarheid en dit heeft met vertrouwen te maken en we weten inmiddels als het gaat om betrouwbaarheid hoe zuiver dit gaat als het aankomt op eigen belangen en aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid. Want dan is deze volledige beroepsgroep onbetrouwbaar voor de patiënten.En ook nu heeft dit er mee te maken., Al die jaren heeft deze volledige beroepsgroep zichzelf verrijkt en hun eigen belangen behartigd en nu wordt men op een andere wijze beoordeelt. Dit komt omdat slachtoffers en nabestaanden opkomen voor hun rechten en deze beroepsgroep beoordelen op prestatie en dus ook op schade. Patiënten gaan zelf bepalen straks welk ziekenhuis wel zuiver handelt en wel de belangen van hun patiënt behartigen zoals dit ook hoort en niet zoals dit al die jaren is gegaan. Hun eigen belangen! De burger is er klaar mee en wel helemaal klaar mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.