Kinderen in jeugdzorg onvoldoende beschermd tegen geweld’

Ze hadden bescherming nodig, maar kregen in plaats daarvan te maken met fysiek, seksueel of psychisch geweld, zowel van hulpverleners als van andere jongeren. Driekwart van de kinderen die de afgelopen zeventig jaar in de jeugdzorg terechtkwamen, is daar slachtoffer geworden van geweld. Toezichthouders en overheid hebben te weinig gedaan om hen te beschermen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
geweld in jeugdzorg
Foto: [M] Tharakorn/Getty Images/

Dat is de harde conclusie van het eindrapport ‘Onvoldoende beschermd, geweld in de Nederlandse jeugdzorg van 1945 tot heden van de commissie De Winter. ‘Onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn kinderrechten geschonden en levens beschadigd’, schrijft deze.

Psychisch, fysiek en seksueel geweld

De onderzoekscommissie deed, onder leiding van hoogleraar pedagogiek Micha de Winter, onderzoek naar psychisch, fysiek en seksueel geweld in de jeugdzorg vanaf 1945 tot nu.  Slechts een kwart van hen heeft niet te maken gehad met een vorm van geweld, terwijl juist een op de tien kinderen daarmee ‘vaak tot zeer vaak’ te maken heeft gehad. Vanaf de

0
139

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.