Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinder-ic’s overspoeld door virusuitbraak

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een uitbraak van verschillende luchtwegvirussen zorgt voor topdrukte op de kinder-ic’s in Nederland. Ziekenhuizen kunnen de drukte nauwelijks aan.
Baby - Fotolia - 400.jpg
Foto: fotolia

Soms worden kinderen naar Duitsland over België overgeplaatst.

Luchtwegvirussen
Sinds twee weken kampt een grote hoeveelheid kinderen met het RS-virus en vaak ook andere luchtwegvirussen waardoor zij in ademnood kunnen komen. Ziekenhuizen in Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht worden overspoeld. Kinderen moeten soms noodgedwongen langer op de spoedeisende hulp worden behandeld omdat er geen plek is op de kinder-ic.  

Ambulances
Kinderarts Frederique Hofstede van het Juliana Kinderziekenhuis vertelt in het radioprogramma Nieuws en Co dat zij in voortdurend contact staan met 21 ziekenhuizen in en om de regio. Ook de ambulance capaciteit is beperkt, omdat ambulances die buiten de regio moeten rijden niet in de regio kunnen worden ingezet. Hofstede noemt de situatie een combinatie van factoren: ‘de virale druk in combinatie in een krapte in gespecialiseerd personeel.’

Kinderbedden
RTV Noord meldt dat het UMC Groningen ook alle bedden op de kinder ic vol heeft liggen. Ook van daar uit worden kinderen overgeplaatst naar Duitsland. Kinderen die geen beademing nodig hebben, kunnen terecht in een niet-academisch ziekenhuis, zoals het Martini Ziekenhuis. RTV Noord Holland hield een rondgang onder alle ziekenhuizen in de provincie. Ook daar zijn alle kinderbedden bezet. Sommige kinderen gaan naar een ic voor volwassenen. In Amsterdam is het ook topdrukte: het AMC heeft alle verloven ingetrokken. 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.