Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderombudsvrouw krijgt meer vragen over jeugdzorg

Redacteur Zorgvisie
De kinderombudsvrouw, Margrite Kalverboer, heeft in 2016 meer vragen en klachten ontvangen dan in het jaar ervoor. Het grootste deel van de kinderen dat contact met haar opnam deed dat om een vraag te stellen of klacht in te dienen over jeugdzorg.
Jeugd-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat blijkt het de jaarrapportage van de kinderombudsvrouw over 2016. In totaal namen er bijna 3300 kinderen contact met haar op, dat is 20 procent meer dan in 2015. De kinderen riepen deden vooral een beroep op Kalverboers expertise omdat ze vragen of klachten hadden over jeugdzorg, schrijft de ombudsvrouw in een bericht.

Meldingen jeugdzorg
Van alle meldingen die er in 2016 werden gedaan, gingen er 954 over jeugdzorg, een stijging van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij stelden kinderen vooral vragen, of dienden ze klachten in, over uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen. Ook kwamen er veel problemen met gezinsvoogden aan het licht. Daarnaast stelden veel kinderen, of hun ouders, vragen over passend onderwijs, omdat dit niet altijd makkelijk te regelen is.

Knelpunten in de jeugdzorg
Kalverboer liet in november 2016 weten dat er volgens haar nog te veel knelpunten waren in de jeugdhulp en dat het aantal gedwongen opnamen vorig jaar toenam. Staatssecretaris Van Rijn liet deze maand in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er nog onderzoek wordt gedaan naar de knelpunten en dat het te vroeg is om conclusies te trekken. Volgens de staatssecretaris is de zorg voor kwetsbare kinderen niet verslechterd en komt de transformatie inmiddels op gang.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.