Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kledingstijl beïnvloedt geloofwaardigheid dokter

Mark van Dorresteijn
De kledingstijl van de huisarts was van invloed op het vertrouwen dat patiënten op het eerste gezicht in de huisarts stellen. IJdelheid lijkt dus een functionele eigenschap voor huisartsen te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Groningse onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Kledingstijl beïnvloedt geloofwaardigheid dokter

Zakelijke tot formele kleding wekt volgens het onderzoek over het algemeen meer vertrouwen dan vrijetijdskleding. Ook het dragen van een witte jas lijkt meer vertrouwen te geven aan de dokter.

Voorkeur

Twee groepen proefpersonen, patiënten boven de 65 jaar en professionals, kregen afbeeldingen te zijn van vier types huisartsen: de jongere en oudere mannelijke huisarts en de jongere en oudere vrouwelijke huisarts. Elk type werd in vier kledingstijlen gefotografeerd. Vervolgens moesten de personen beantwoorden hoeveel vertrouwen zij in een bepaalde dokter hadden. Vooral de professionals hadden een uitgesproken voorkeur voor zakelijke, formele kleding. De oudere patiënt leek slechte een lichte voorkeur te hebben voor een zakelijke of formele kledingstijl.

Vertrouwen

Aangezien het vertrouwen in de arts van groot belang is voor de behandelrelatie, kan de kledingstijl, een eenvoudig te modificeren factor, de behandelrelatie mogelijk verbeteren. Voor een deel van de patiënten zal dit geen verschil maken, maar in de groep die voorkeur had voor een bepaalde kledingstijl, waren de verschillen in vertrouwen tussen de diverse kledingstijlen bijna twee maal zo groot (data niet getoond). Dus voor díe patiënt, bij wie het wel van invloed is, kan de juiste kledingstijl voor een groter vertrouwen zorgen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Huisarts mag ongevraagd afslankadvies geven

Werklast op de huisartsenpost neemt toe

Rechter: ‘Huisarts mag te hard rijden’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Inderdaad, categorie overbodige onderzoeken.
    Ik stel voor dat we nog een stapje verder gaan en dat we huisartsen gaan segmenteren op basis van lifestyle. Dan kan ik gericht op zoek gaan naar een huisarts die een beetje past bij mijn lifestyle.
    Kan iemand daar eens onderzoek naar doen?

  3. Wat kun je nu met zo’n onderzoek? Patienten boven de 65 jaar? Dat is zeker representatatief voor jong en kritisch? Natuurlijk niet. 65 jarigen stammen nog uit de tijd van ja meester, nee meester. Helaas is dat voorbij. Het medisch vakgebied heeft grote concurrentie aan het internet. Degene die het meest op de hoogte is en het beste zich kan inleven in de patient wint. Deze weet de patient naar een aanvaardbaar compromis te begeleiden. Plus durft zijn mening te herzien als er betere alternatieven voordoen. Dat professionals hang naar status en zichtbaarheid hebben is ook te begrijpen. Toch zoeken de meeste mensen door afgaande op reputatie voor de echt moeilijke zaken. Ik durf te wdden dat non verbaal gedrag en bejegening plus serieus genomen worden kleding overschrijdend is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.