Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kleine ziekenhuizen houden bestaansrecht

Mark van Dorresteijn
Concentratie en specialisatie pakken niet nadelig uit voor kleine ziekenhuizen, denken de belangenorganisaties.
Kleine ziekenhuizen houden bestaansrecht

Onderdeel van het akkoord tussen VWS, ziekenhuizen en zorgverzekeraars is concentratie van complexe zorg, met als argument: als de behandeling vaker wordt uitgevoerd, gaat de kwaliteit omhoog. Vooral kleine ziekenhuizen zouden daarom tegen het akkoord hebben gestemd. Hoe de stemverhouding lag, kunnen zowel de Stichting Algemene Ziekenhuizen (SAZ) als de NVZ niet zeggen.

Waarborgen toegankelijkheid

NVZ-voorzitter Roelf de Boer denkt dat er geen klein ziekenhuis hoeft om te vallen: “We moeten ook de toegankelijkheid waarborgen. Het gaat alleen om een herschikking van taken. Kleine ziekenhuizen zijn goed in basiszorg en zorg voor chronisch zieken”.

Vrijbrief

Chris Wiggers, woordvoerder van de SAZ, verwacht ook dat het wel meevalt. “We moeten niet denken dat nu ineens het hele zorglandschap op de schop gaat. Het gaat maar om een paar procent van de zorg.” Wiggers wijst op het feit dat ziekenhuizen al langer met elkaar samenwerken en dat kleinere ziekenhuizen hun patiënten al voor complexe ingrepen naar grote ziekenhuizen verwijzen. Vaak komen ze dan voor de nabehandeling terug. “Onze zorg is dat zorgverzekeraars een vrijbrief krijgen om het zorglandschap te organiseren naar eigen inzicht. Wij vinden dat zorgaanbieders dat het beste met elkaar voor hun patiënten in de regio kunnen regelen, op basis van een goede businesscase.” De SAZ vreest ook dat het zorgaanbod versnippert omdat mensen voor verschillende aandoeningen naar verschillende ziekenhuizen moeten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Akkoord over inperking kosten ziekenhuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bill. Zorgverzekeraars zullen inkopen waar de zorg kwalitatief en efficient wordt uitgevoerd. Kwaliteit voorkomt namelijk complicaties en is vaak ook de goedkoopste zorg. Concentratie van zorg zal vooral plaatsvinden bij ingewikkelde zorg, zoals slokdarmkanker of hartoperaties. Hierdoor verhoog je de kwaliteit en verlaag je de prijs. Een liesbreukoperatie bijvoorbeeld blijft overal beschibaar. Het is belangrijk dat de ingewikkelde zorg een goede prijs krijgt. Het is daarom belangrijk om goede prestatietitels te hebben. Met DOT wordt er een verbeterslag gemaakt. DOT-zorgproducten houden meer rekening met zorgzwaarte. De volgende stap is om deze prestatietitels verder te verbeteren en rekening te laten houden met zorgzwaarte.

 3. Denk toch dat e.a. allemaal veel efficiënter kan en moet. De productie per eenheid kan makkelijk omhoog. Men moet maar eens kijken naar de prestaties van Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Narayanahosptials e.a. om te zien wat er schort aan de Nederlandse Ziekenhuizen. Hoeveel OK’s zijn er? Hoeveel IC bedden? Wat is de roulatietijd? Hoeveel operaties worden er dagelijk uitgevoerd per OK? Per Eenheid?
  Andere wijze van werken, een veel betere logistieke behandeling en veel intensiever teamwerk en verdeling van specialismen binnen een team zal wonderen doen voor de prijs en het volume. Kwaliteit staat of valt met de beroepsopvatting en ethiek van de Medisch Specialist. Oefening baart kunst, maar in de zorg ligt dat toch wat genuanceerder.
  Waarom zorgverzekeraars dit moeten doen is onduidelijk. De OESO zegt niet voor niets dat een centrale regie door de Nationale Overheid veel efficiënter is en per definitie ongevoelig voor mededingingsaspecten.
  Intussen ligt er 10 miljard premiegeld op de planken van de zorgverzekeraars als dekking voor onvoorziene risico’s. Die 10 miljard euro kan direct terug naar de burgers als een Nationaal Ziekenfonds wordt ingevoerd.
  De OESO is de denktank van de liberalen in de wereld. Kapitalistisch tot in de tenen. Als de OESO zegt dat een Nationaal Ziekenfonds systeem toekomstbestendiger en robuuster is dan een privaat stelsel, waarom zou Nederland het dan beter willen weten?
  Een Akkoord op Hoofdlijnen is het geleidelijk invoeren van een nationale regie.
  Een beter bewijs dat het huidige Zorgstelsel Model 2006 niet werkt kan niet worden gegeven.
  Afschaffing van de ex poste vereveningen en de macronacalculatie zet druk op de verzekeraars, maar die schuiven de rekening door naar de verzekerden. Zo is het gegaan in de USA, jaren 70 en 80 vorige eeuw, zo zal het gaan in Nederland jaren 2012 – 2015.
  En dan komt er een commissie om na te gaan hoe het zo heeft kunnen komen en wat we eraan kunnen doen om het op te lossen.
  De OESO gaf het antwoord al in 2003.
  Tip van de Economist, ook een liberaal blad: kijk en leer van India. Hypermodern en vooruit strevend in top klinische zorg. Daar kan Europa nog wat van leren.

 4. Wat nou als je voor probleem A ligt opgenomen in ziekenhuis 1 dat daarvoor gespecialiseerd is en je krijgt een complicatie die (volgens de verzekeraar) het best (lees: goedkoopst) behandeld kan worden in ziekenhuis 2.
  Waarom krijgen verzekeraars zeggenschap over wie wat mag doen? Waarom krijgen zij die macht??? Ze zijn niet op zoek naar de beste zorg. Ze willen vooral goedkope zorg, daar kopen ze op in.
  Nog een voorbeeld: een ziekenhuis dat allerlei soorten ingrepen doet, ook grote operaties dient daarvoor ook een high-level IC in te richten. Dat kost geld. Dat geld wordt oa ook opgebarcht door de kleinere operaties die er plaats vinden. Die kleinere operaties kunnen ze dus ook nooit zo goedkoop aanbieden als de kleinere aanbieders die geen IC hebben. Dat betekent dat de verzekeraars de kleinere ingrepen bij de kleinere ziekenhuizen gaan inkopen, maar die IC moet toch betaald worden, linksom of rechtsom. Gevolg is dat de kostprijs voor de grotere ingrepen fors omhoog moet.
  Uiteindelijk maakt het op macro-niveau niks uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.