Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: ‘Aandacht voor specialisatie’

Minister Klink van Volksgezondheid start komend jaar een programma waarin vooral aandacht is voor specialisatie, arbeidsproductiviteit en samenwerking tussen de eerste- en tweedelijn. Dat zei hij woensdag op een congres over de vergrijzing van NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Klink: 'Aandacht voor specialisatie'

Volgens Klink zullen ziekenhuizen zich door veranderingen in het zorgstelsel in de toekomst vaker specialiseren op bepaalde categorieën patiënten en zorgconcepten. Samenwerking binnen de keten is hierbij volgens de bewindsman belangrijk. De traditionele grenzen tussen de eerste en tweede lijn vervagen”, zegt Klink in zijn toespraak. “In toekomstige klinieken zullen bijvoorbeeld huisartsen en medisch specialisten sámen de zorg voor patiënten op zich nemen en zullen ze leren van elkaars expertise.”

Ketensamenwerking

Een goed voorbeeld van specialisatie en samenwerking is volgens de minister een project in Tilburg van het St. Elisabeth Ziekenhuis, Thebe Thuiszorg, Huisartsenvereniging en de Orde van Medisch Specialisten. Door deze ketenzorg kunnen patiënten met een ernstige longziekte thuis in plaats van in het ziekenhuis blijven. Patiënten waarderen de verleende zorg als zeer positief en blijken vaak minder last van hun ziekte te hebben.

Vrije prijzen

Over marktwerking zegt Klink: “De slag om in één keer naar volledig vrije prijsonderhandelingen te gaan, acht ik niet verantwoord. In stappen dus. Mijn hoop is om in 2009 naar een uitbreiding van dertig of veertig procent te kunnen gaan. Daarbij wil ik wel aantekenen: grote zorgvuldigheid is geboden.”

Transparantie

Klink noemde transparantie als belangrijk onderdeel van marktwerking in de zorg. “We willen de komende jaren de uitkomsten van behandelingen rond tachtig aandoeningen openbaar te maken. Het effect ervan moeten we niet onderschatten. De patiënt, en dat zal in de toekomst heel vaak een mondige en goed geïnformeerde oudere zijn, krijgt daarmee immers echt iets te kiezen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

Lees de complete toespraak van minister Klink

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.