Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink bekijkt uitbreiding tuchtrecht en hogere schadeclaims

DEN HAAG - Medische directeuren en andere leidinggevenden in ziekenhuizen kunnen ook met het medisch tuchtrecht te maken krijgen bij ernstige medische fouten. Schadeclaims bij geschillencommissies van ziekenhuizen kunnen omhoog.
Klink bekijkt uitbreiding tuchtrecht en hogere schadeclaims

Klink kondigde donderdag in de Tweede Kamer snelle actie aan om de veiligheid van ziekenhuizen te verbeteren.

Modernisatie

Klink overweegt het tuchtrecht te moderniseren omdat fouten in ziekenhuizen vaak niet aan één specialist zijn toe te schrijven maar aan de organisatie van een afdeling. Daarom moeten ook leidinggevende artsen voor een tuchtcollege kunnen verschijnen als er binnen hun afdeling doden vallen door medische missers of onjuiste afspraken of protocollen.

Hogere claims

Nu kan een patiënt bij een geschillencommissie nog hoogstens 5000 euro claimen. De minister wil bekijken of dit omhoog kan naar 25.000 euro.

Verplichting

Verder wil hij dat alle ziekenhuizen volgend jaar verplicht een veiligheidsmanagementsysteem hebben, overweegt hij een verplichting tot openbaar maken van sterftecijfers van ziekenhuizen en wil hij vaart zetten achter een verplichte uitwisseling van medische gegevens via een elektronisch patiëntendossier.

IGZ

Klink kondigde verder aan snel met een wetsvoorstel te komen dat zijn voorganger Hans Hoogervorst al in de steigers had gezet om de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meer bevoegdheden te geven. De inspectie kan bestuurlijke boetes opleggen aan falende ziekenhuizen en medische dossiers gaan inzien als ze aanwijzingen heeft dat een instelling er een potje van maakt.

Kamer

De Tweede Kamer was wel te spreken over de daadkracht van de minister. Op suggesties van sommige fracties om harde streefgetallen te noemen, ging Klink niet in. De PVV sprak over een vermindering van het aantal vermijdbare ziekenhuisdoden met 80 procent in een jaar, de PvdA van een halvering in drie jaar. Klink wilde zich daar niet op vastleggen zonder te weten of dit streven realistisch is. (ANP)

Lees ook:

Klink: “Tijd van vrijblijvendheid is voorbij”

‘Nog weinig kwaliteitssystemen ingevoerd in de zorg’

Eerste stap naar openbare sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.