Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Klink bezuinigt twee miljard euro op zorg

Minister Klink van VWS bespaart structureel ruim twee miljard euro op de zorg. De grootste klappen vallen bij de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen. Ook de AWBZ moet 287 miljoen euro inleveren.
Klink bezuinigt twee miljard euro op zorg

Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS. In 2011 is er in totaal 63 miljard euro beschikbaar voor de zorg. In 2010 was dat nog 61 miljard euro. Zonder extra maatregelen groeien de uitgaven structureel ruim twee miljard euro meer dan geraamd.

Ziekenhuizen en medisch specialisten

Om zorg betaalbaar en toegankelijk te maken, bezuinigt minister Klink fors op de ziekenhuizen (549 miljoen euro) en medisch specialisten (648 miljoen euro). De rechter stak vorige week een stokje voor de korting op de ziekenhuizen, maar het ministerie probeert met een hoger beroep de bezuiniging alsnog erdoor te krijgen. Ook de medisch specialisten vechten hun korting juridisch aan. Voor de cure is er in 2011 in totaal 34,6 miljard euro beschikbaar.

AWBZ: 287 miljoen minder

Ook de AWBZ moet inleveren. Klink verlaagt het budget waarmee zorgkantoren AWBZ-zorg inkopen met 287 miljoen euro. Hij gaat ervan uit dat dit mogelijk is door “een verbetering van het inkoopbeleid”. “Kwalitatief goede en doelmatige zorg is vaak goedkoper”, licht een VWS-woordvoerder toe. Voor de AWBZ trekt VWS in totaal 23,67 miljard euro uit: 1,7 miljard euro voor langdurige ggz-zorg, 6,4 miljard euro voor de gehandicaptenzorg, 12,8 miljard euro voor de verpleging en verzorging en 2,2 miljard euro voor het persoonsgebonden budget.

Verbeteringen in zorg

Verbeteringen in de zorg moeten honderd miljoen euro opleveren. Als artsen beter volgens zorgstandaarden werken, besparen ze veertig miljoen euro. Door veiliger te werken kunnen ziekenhuizen vijftien miljoen euro goedkoper werken. Het voorkomen van onnodige zorg door eerst te kiezen voor lichtere behandelvormen betekent een structurele bezuiniging van dertig miljoen euro.

Eigen betalingen

Verder moeten burgers meer zelf gaan betalen. Vanaf 2012 wordt het eigen risico verhoogd met veertig euro, naast de jaarlijkse indexering. Die bedraagt in 2011 vijf euro. Voor fysiotherapie en oefentherapie moeten mensen straks twaalf behandelingen zelf betalen tegen nu nog negen. Deze maatregel levert dertig miljoen euro op.

Eigen bijdrage ggz

Eerder aangekondigde eigen bijdragen voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering gaan niet door, omdat de Tweede Kamer daarvoor een alternatief heeft gevonden in de vorm van een lagere vergoeding van geneesmiddelen. Omdat de dertig miljoen euro die dit oplevert echter niet genoeg is, gaat de eigen bijdrage voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg door. Die wordt negentig euro per behandeling. Zo wordt structureel 110 miljoen euro bespaard.

Betalen voor verblijf

Mensen die in een instelling voor langdurige zorg wonen, moeten voortaan een minimale eigen bijdrage van 400 euro per maand betalen voor de kosten voor verblijf. Nu betalen ruim dertigduizend mensen een lagere eigen bijdrage voor verblijf. Deze maatregel, die 80 miljoen euro oplevert, gaat het ministerie nog uitwerken per doelgroep.

Basispakket kleiner

Maatregelen om het basispakket te verkleinen moeten 173 miljoen euro opleveren. Burgers moeten voortaan hulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken uit eigen zak betalen (besparing: 21 miljoen euro). De mondzorg voor 18- tot 21-jarigen verdwijnt uit het basispakket (besparing: 100 miljoen euro), net zoals de anticonceptiemiddelen (besparing: 32 miljoen euro), met uitzondering van vrouwen jonger dan 21 jaar. Voor antidepressiva mag jaarlijks niet meer dan twintig miljoen euro worden voorgeschreven. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Bekijk de complete begroting voor 2011 van VWS

Bezuinigingen bedreigend voor tiental ziekenhuizen

‘Nederlander verwacht kwaliteitsverlies zorg bij bezuiniging’

Eigen risico omhoog in 2011

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

11 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Managers naar huis sturen? Waar? De overhead is vrij bescheiden in de zorg. ICT en Transport schoren iets lager. De overheid scoort met overhead on the top. Dus veel minder ambtenaren en dus veel minder regelgeving. dat is de weg. Zie nu met 2 mensen medicijn contrale doen bij cliënten thuis……Wie bedenkt het!!!!

  3. kijk daar is over nagedacht!
    anticonceptie uit het basispakket, dat moet natuurlijk het probleem van de vergrijzing tegen gaan. Gelukkig zijn alle jonge tienermoeders in staat om hun kind op te voeden. Duh.
    Je zou bijna op die platinablonde meneer gaan stemmen. Maar dat is natuurlijk ook geen optie.

  4. Hoe kan het nou toch dat de afgelopen jaren volgens de overheid zoveel in de zorg is overschreden terwijl de verzekeraars op de berekende premie gewoon winst hebben gehaald? Ga het daar eens halen. Of beter nog, laat de volksverzekering uitvoeren door de belastingdiensten haal de verzekeraars er tussen uit met hun dure managers en marmeren gebouwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.