Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Klink komt met oplossing voor kapitaallasten

Demissionair minister Klink van VWS heeft gisteren zijn tweede kapitaallastenbrief aangeboden aan de Kamer. De boekwaardeproblematiek in de curatieve zorg blijkt 715 miljoen euro te omvatten. Klink wil het probleem oplossen met een generieke overgangsregeling van ongeveer zes jaar.
Klink komt met oplossing voor kapitaallasten

Nieuw bouwende zorginstellingen krijgen vanaf 2011 over een periode van zes jaar een in omvang afnemende garantie voor de kapitaallastenvergoeding. Dat is de oplossing die Klink in zijn brief ziekenhuizen biedt. Hij kan deze oplossing budgetneutraal uitvoeren met de 160 miljoen die al eerder was gereserveerd als bouwimpuls voor de cure.

Onderzoek NZa

De omvang van het probleem dat Klink met de overgangsregeling wil oplossen, wordt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geraamd op maximaal 715 miljoen euro. Dit bedrag is ontstaan doordat het vastgoed van veel ziekenhuizen voor te veel geld in de boeken staat. Dat is gebeurd bij de overgang van het oude bouwregime naar het nieuwe systeem, waarin ziekenhuizen zelf de financiering voor nieuwbouw terug moeten verdienen.

Waarborgfonds

De oplossing van Klink is niet de oplossing die betrokken Kamerleden voor ogen hadden. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen wilde de 160 miljoen euro in het Waarborgfonds storten. Dat leidt volgens Klink echter niet tot “een gezonde financiële uitgangspositie van een instelling”. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees hier de hele brief van Klink

Bouwende ziekenhuizen krijgen nul op rekest

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Kapitaallasten stijgen door integrale tarieven

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Beste William,
    U veronderstelt een systeem als in een National Health Service zoals in het Verenigd Koninkrijk? Op papier een prachtig systeem maar in de praktijk blijkt de kwaliteit erg verschillend, zijn de kosten erg hoog en bestaan er lange(re) wachtlijsten dan in Nederland. Zie bijvoorbeeld ook de migratie van patiënten uit het Verenigd Koninkrijk naar andere EU landen voor een behandeling.
    Bij bestuurders een modaal salaris afdwingen werkt niet. De goede bestuurders zullen dan simpelweg vertrekken naar andere sectoren. Het zijn nou eenmaal complexe organisaties en daarvoor zijn goede bestuurders nodig. Dat deze meer naar (goede, lange termijn) prestaties beloond zouden kunnen worden lijkt mij geen probleem. Maar de gehele bonus systematiek staat momenteel erg onder druk dus dat is ook lastig.
    Zo op het eerste gezicht is het voorstel van Klink niet gek volgens mij. Het faseert instellingen langzaam meer richting marktwerking oftewel meer financieel risico. Als de overheid namelijk binnen 1-2 jaar van volledig gereguleerd (budget gestuurd) naar volledige vrijheid (marktwerking, vraag gestuurd) gaat dan was het hele land in rep en roer geweest. Dergelijke dramatische stelselwijzigingen moeten langzaam en gefaseerd ingevoerd worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Onze demissionair Minister begrijp ik niet . De Politiek heeft in het korte verleden gekozen voor Marktwerking , en wat doet het Kabinet zich konstant bezig houden met de Zorg. Als je als Kabinet je wilt bezig houden met de Zorg , is er maar een Optie , Nationaliseren van heel de Gezondheidszorg incl de Med.Specialisten en je volop inzetten voor het Welzijn & Gezondheid van het Nederlandse Volk tegen aanvaardbare kosten en RvT & RvB voor een Modaal Salaris ! Tweede Kamer laat je Stem eens horen !Ga het Debat eens aan .

  4. minister klink moet eens rekening houden met gehandicapten zoals ouderen die kunnen dat niet betalen zoals ik ben gehandicapt zit in een rolstoel ik wil ook wel ruilen met hem hij houd toch nergens geen rekening mee (als ik het maar heb)mijn man ook heeft geen pensioen waar moet ik het geld vandaan halen vertel het mij eens kijk maar naar die rijke stinkers die worden altijd gepakt want daar is het meeste van te halen ik vindt deze heel erg graag wil ik antwoordt op deze vragen van u ik zou er maar goed over nadenken ook die eigen bijdrage kan ik niet betalen bovendien er is geen kabinet want er is toch ontslag ingediend en aan genomen door de Konigin en dat de kamer botst met de kamer daar sta ik niet raar van te kijken. graag wil ik daar antwoordt op hebben adres mezenweg 9 wapenveld kan net alles betalen.!!! daar houd het ook mee op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.