Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink legt ‘zwarte lijst’ aan van falende artsen

VWS lanceert dit jaar een zwarte lijst van artsen die zijn geschorst of uit hun beroep ontheven. Ook een Europese lijst is in de maak.

De basis van de zwarte lijst is het BIG-register van beroepsbeoefenaren in de zorg. Daarin staan al tuchtmaatregelen, maar voor patiënten is die informatie praktisch ontoegankelijk. “Dit wordt een actief register van BIG-geregistreerden tegen wie zware maatregelen zijn genomen: schorsen of schrappen”, zegt VWS-woordvoerder Lilian Jansen. Of ook maatregelen in het verleden erop komen, en artsen met een berisping of waarschuwing, weet VWS nog niet.

Zwarte lijst EU

De lijst, met naar schatting honderd mensen, verschijnt eind 2009 online. Er komt ook een EU-lijst van artsen tegen wie in het verleden in een lidstaat tuchtmaatregelen zijn genomen. Dat heeft het Europese parlement eind april besloten. De Orde van Medisch Specialisten kondigde onlangs een eigen zwarte lijst aan. Daarop komen artsen die wegens structureel disfunctioneren ontslag hebben gekregen. Dit zal maar om een handjevol artsen gaan, verwacht de beroepsvereniging. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

‘Zwarte lijst geen manier om misstanden aan te pakken’

Ziekenhuis Emmen wist van veroordeling chirurg

SIN-Nederland past zwarte lijst op website aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.