Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Klink maakt AWBZ-thuiszorg toegankelijk voor zzp’ers

Zelfstandige zorgverleners kunnen vanaf 2012 zonder tussenkomst van een bemiddelingsbureau contracten afsluiten met het zorgkantoor. Dat schrijft demissionair minister Klink in een brief van maandag aan de Tweede Kamer.
Klink maakt AWBZ-thuiszorg toegankelijk voor zzp’ers

De minister schrapt de bepaling uit de wet dat alleen gecertificeerde instellingen AWBZ-zorg mogen leveren. Zelfstandig opererende zorgverleners kunnen hierdoor straks ongehinderd de thuiszorgmarkt op in de AWBZ. Nu kunnen zij dat niet doen zonder eerst via een gecertificeerde zorginstelling een contract van het zorgkantoor te krijgen. Dat is nadelig voor zzp’ers omdat de belastingdienst vanwege deze constructie zzp’ers ziet als werknemers in loondienst en niet als zelfstandige ondernemers. Met het gevolg dat er ook loonbelasting betaald moet worden. Klink wil dit probleem oplossen en denkt dat zorgkantoren in 2012 helemaal klaar zijn om individuele contracten met zzp’ers af te sluiten.

Juridisch conflict

Met deze beslissing maakt Klink een eind aan een lang slepend juridisch conflict tussen de belastingdienst, brancheorganisatie ActiZ en brancheorganisatie BTN. ActiZ wil niet dat bureaus zonder veel extra kosten te maken zzp’ers kunnen inzetten, zonder dat zij loonbelasting hoeven te betalen. Dat is oneerlijke concurrentie volgens ActiZ. Zo oordeelde ook de rechter tot twee maal toe. Nu lijkt de weg echter open te liggen voor zzp’ers om zowel de zorginstellingen van ActiZ, als de bemiddelingsbureaus van BTN te omzeilen.

Inkoopproces

Volgens Klink moet de komende jaren nog aan het inkoopproces van zorgkantoren worden gesleuteld en een nieuw tarief worden vastgesteld. Daarnaast moeten er keurmerken komen voor de zzp’ers en de verantwoording bij het CAK goed geregeld zijn. En dan kan in 2012 de eerste zzp’ers volledig zelfstandig AWBZ-zorg gaan verlenen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

BetuweZorg stopt met de inzet van zzp’ers

Bemiddelen van zzp’ers helemaal niet definitief van de baan

Veel vragen over zzp-convenant bij VWS

Grote ondeuidelijkheid over inzet zzp’ers in de AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

 1. Gezondheidstoestand van de mus.
  (Is deze mus niet al half dood)
  Bedacht moet worden dat de huidige plannen erin voorzien dat de zorgkantoren op 1 januari 2012 ophouden te bestaan. Verder denk ik dat de zzp-ers het jaar dat ze nog hebben voordat ze hun offerte moeten in dienen bij de zorgkantoren hard nodig hebben om zich te verdiepen in de nieuwe spelregels. De inkoopprocedure zelf en de bijbehorende genoegens van o.a. electronisch berichtenverkeer inclusief facturering, certificering en verantwoording.

 2. Lees alle reacties
 3. Mooi.
  De Belastingdienst kan niet bij voorbaat oordelen dat de werkzaamheden loondienst zijn. Dat is namelijk in strijd met het Europese recht. De feitelijke omstandigheden per geval zijn van belang, niet de juridische constructie oid (Jani-arrest).

 4. Sorry, nu het volledig bericht! Uitstekend idee! Is het nu ook de bedoeling dat de vele tussenposten/bemiddelings-Thuiszorgburo’s die vaak de helft opeisen (door enorme bemiddelings kosten te vragen) aan de client/zorgverzekeraar/AWBZ/CIZ en aan de Zorgverlener worden opgeheven? Zoals oa Progeria en Royal Care/We Care te Blaricum! Zou fijn zijn als wij als ZZP-ers rechtstreeks ingeschakeld worden, zo hoeven de bemiddelings buro’s zich niet rijk te rekenen met prijzen rond de 200,- per 24uur.

 5. Uitstekend idee! Is het nu ook de bedoeling dat de vele tussenposten/bemiddelings-Thuiszorgburo’s die vaak de helft opeisen (door enorme bemiddelings kosten te vragen) aan de client/zorgverzekeraar/AWBZ/CIZ en aan de Zorgverlener? Zoals oa Progeria en Royal Care/We Care te Blaricum!

 6. Mensen, mensen, niet allemaal gaan klagen en duizenden excuses bedenken om iets niet te doen!
  Eindelijk vermindering van de bureaucratie. Nu kan een zelfstandig ondernemer (zzper)naar zijn/haar eigen klant/patient toe.
  En als de klant ontevreden is hoeft de zzper niet meer terug te komen.

 7. Je vraagt je wel af waarom Klink nog zoveel bezuinigingen in de zorg wil doordrukken als demissionair minister. Is dat om een plaats zeker te stellen in een volgend kabinet? De ( zieke, hulpbehoefende) burger is nu helemaal de klos. Het PGB is al na een half jaar op en dat terwijl de ZIN veel duurder is. Dan iedereen maar in een verpleegtehuis. Weinig tijd, weinig gerichte zorg. OOK door de bezuinigingen van Klink en Bussemakers. Waar hebben wij al die jaren AWBZpremie voor betaald? Nu kunnen we als zzp’er weer extra gaan betalen om straks zelf geen zorg meer te kunnen krijgen terwijl wij nu al werken voor minder dan lager opgeleiden in de reguliere thuiszorg. Waar gaan we heen? Allemaal naar een tehuis met minimale zorg en mantelzorg of helemaal terug; inwonen bij onze kinderen als we die hebben en hebben we die niet….? Jammer dan want ons pensioen is er dan ook niet meer, dat is verdampt op de beurs!!!!

 8. het valt me op dat ook nu weer de eigenlijke klant/opdrachtgever, de patiënt c.q. de zorgvrager, buiten beschouwing blijft. die zou toch eigenlijk de contractpartner van de zzp’er moeten zijn, waarbij de enige eisen voor betaling door de zorgverzekeraar het hebben van een goede administratie, een goed contract aan de hand van bijvoorbeeld zorgzwaartepunten (ook zzp!) en certificering van de zorgaanbieder kunnen zijn. continuïteit van de geboden zorg moet daarbij een belangrijke factor zijn.
  de minister rekent zich alvast rijk aan lagere tarieven, want er hoeft immers geen loonbelasting te worden betaald. zzp’ers moeten echter wel de ruimte hebben om hun overhead, acquisitie, hun (inkomsten)belasting en werkloosheids- en ouderdomsvoorzieningen in de tarieven te verrekenen. en dat zal betekenen dat hun tarieven toch niet zover onder die van de (thuis)zorginstellingen kunnen liggen. of de route die de minister kiest inderdaad betere zorg oplevert, zal moeten blijken.

 9. eindelijk, dank u wel minister Klink, in Belgie werkt al sinds 1963 de verpleegkundige als zelfstandig ondernemer in de wijk in prettige en in professionele samenwerking met de wijkhuisarts; nu nog het CIZ afschaffen, dat bestaat in Belgie ook niet, is nu ook niet meer nodig! met het zorgkantoor als bemiddelende en controlerende partij.

 10. Hmmmmm dan hoeven ze nog maar 1,5 jaar te wachten, da’s wel handig!
  En het is prettig dat er een nieuw tarief wordt vastgesteld, ben benieuwd op welk tarief men uitkomt. Lager? (want de kosten van de ZZP’ers lijken lager?) Of hoger, nu de ZZP érs veel kosten voor eigen rekening nemen? Wordt er rekening gehouden met alle verdwijnende aftrekposten voor ZZP’ers in de nabije toekomst? Het grote pluspunt is de certificering, rest nog de vraag wie de maatstaf daarvoor gaat bepalen.
  Hoe dan ook, het wordt opschieten geblazen. Er is nu al een enorm tekort aan zorgverleners! In loondienst wil je eigenlijk niet meer, niet meer meebetalen aan de salarisjes en vertrek- en ‘prestatie’ bonussen van de supertop. Maar de tijd dringt! Anderhalf jaar voordat dit geregeld is (het staat al ‘even’op de agenda)is toch wel lang!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.