Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: Maar één psychiater GGZ Delfland weg

Mark van Dorresteijn
Van de negen psychiaters van GGZ Delfland die hun ontslag hebben aangekondigd, heeft maar één psychiater een ontslagbrief ingediend. Dat zegt minister Klink van VWS in een reactie op kamervragen van SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven.

“De IGZ heeft geen redenen gehad om aan te nemen dat de patiëntenzorg binnen GGZ Delfland gevaar liep”, stelt Klink verder. “Het afgelopen jaar waren diverse bezoeken gebracht aan de instelling waaruit geen aanwijzingen voor ondermaatse zorgverlening waren gebleken. Ook was geen sprake van een toename van calamiteitenmeldingen of een toename van signalen van derden over ondermaatse patiëntenzorg binnen GGZ Delfland.”

Vertrouwen opgezegd

In april zegde en groep psychiaters het vertrouwen op in de raad van bestuur van GGZ Delfland. De psychiaters beweerden dat er werd gefraudeerd, dat werknemers werden weggepest, dat er zwijggeld werd gebruikt en dat suïcideverslagen werden vervalst.

Vertrouwensconflict

Een extern onderzoek van Boer en Croon toonde geen fraude aan. Een onderzoek van een extern psychiater toonde eveneens geen fraude aan. De IGZ constateert wel dat er sprake is van een hevig vertrouwensconflict tussen het bestuur en een deel van de professionals binnen GGZ Delfland. Klink: “Het is zaak dat de samenwerkingsproblemen snel worden geëlimineerd om te voorkomen dat de patiëntenzorg onder het conflict gaat leiden. Daarbij constateert de IGZ dat de bestuurlijke problemen bij GGZ Delfland kennelijk aanhouden. Voortslepende bestuurlijke problemen krijgen wel degelijk hun weerslag op de kwaliteit van zorg.”

Uitgebreide doorlichting

Op 29 september en 1 oktober is een uitgebreide doorlichting gepland. Op basis van de uitkomsten van dit bezoek wordt besloten tot het nemen van directe maatregelen en eventueel het instellen van verscherpt toezicht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Wagenaar interim-bestuursvoorzitter GGZ Delfland

Bestuursvoorzitter GGZ Delfland stapt op

‘Psychiaters niet weg bij GGZ Delfland’

Psychiaters GGZ Delfland beschuldigen raad van bestuur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.