Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Klink: Plafond op prestatiebekostiging

Ziekenhuizen worden per 2011 bekostigd op basis van de prestaties die ze leveren. Het systeem van prestatiebekostiging krijgt een budgetplafond dat ervoor moet zorgen dat overschrijdingen automatisch worden terugbetaald.
Klink: Plafond op prestatiebekostiging

Minister Klink van VWS wil het b-segment, waarvoor vrije prijzen gelden, in 2011 uitbreiden van 34 naar 50 procent. Van uitbreiding kan pas sprake zijn als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volume- en prijs-effecten over 2009 in kaart heeft gebracht. Uiterlijk 1 oktober zal het kabinet daarover een besluit nemen.

Systeemwijziging

“Dit is een tweede revolutie in de gezondheidszorg”, stelt Klink, verwijzend naar de invoering van het zorgstelsel door het vorige kabinet. “Deze systeemwijziging maakt de prijzen inzichtelijk. We betalen voor kwaliteit en samenhang in zorg, niet voor volume.”

Onderzoek cpb

Klink heeft het Centraal Planbureau laten uitrekenen dat zijn plannen de gezondheidszorg een half miljard euro goedkoper maken. Zorgverzekeraars gaan in Klinks plannen meer financieel risico lopen. Zo worden ze geprikkeld om efficiënt te werken en kwaliteit van zorg te belonen. “Het systeem prikkelt verzekeraars om kwalitatief goede en doelmatige zorg in te kopen. Het stimuleert ziekenhuizen om niet te duur te werken.”

Prijsplafond

Er komt een overgangsregime waarin een prijsplafond geldt voor alle dbc’s, ook het b-segment waarvoor nu nog vrije prijzen gelden. Klink acht deze “veiligheidsklep op de vrije prijzen” noodzakelijk, omdat ziekenhuizen bij grote omzetdalingen failliet kunnen gaan. Andersom kan te sterke groei van de omzet leiden tot overschrijdingen van het budgettair kader zorg. Klink wilde aanvankelijk een overgangsregime van drie jaar. Maar hij is tegemoet gekomen aan bezwaren van de NVZ vereniging van ziekenhuizen om deze in principe te beperken tot een jaar. Uiterlijk begin 2011 zal Klink een besluit nemen over eventuele verlenging.

‘Financiële grenzen’

De prestatiebekostiging wordt geen openeindregeling. Het ministerie van Financiën en de PvdA hebben hier grote bezwaren tegen. “De prestatiebekostiging moet financiële grenzen houden”, stelt PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen. “Als ziekenhuizen het macrobudget overschrijden, moet een ‘terughaalsysteem’ ervoor zorgen dat ze dat automatisch terugbetalen. Het kan niet zo zijn dat overschrijdingen terugslaan op de premie of het basispakket.” Minister Klink is de PvdA op dit punt tegemoet gekomen. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat overschrijdingen van het macrobudgettaire kader zullen worden gekort op de omzetten van de ziekenhuizen.

Zbc’s

Ook medisch specialistische zorg en zelfstandige behandelcentra (zbc’s) zullen onder een budgetplafond vallen. Daarvoor wordt de Wet marktordening zorg aangepast. Momenteel geldt er nog een openeindfinanciering voor medisch specialistische zorg. Dat heeft geleid tot een overschrijding van het budgettair kader met 512 miljoen euro. Overschrijdingen zullen in de toekomst automatisch worden terugbetaald.Met de maatregelen wil Klink ook voorkomen dat specialisten via het opzetten van zelfstandige behandelcentra (zbc’s) proberen onder het budgetplafond uit te komen als het budget van hun ziekenhuis op is. (Zorgvisie – Bart Kiers/Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink staakt aanbesteden ambulancezorg

PvdA wil plafond voor prestatiebekostiging

Klink houdt vast aan budgetplafond cure

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden. Abonneer nu op zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Maar het door Klink gekozen systeem is nog te onduidelijk. Het niet meer willen betalen voor volume groei is een onjuist prikkel. Patienten vragen om zorg en het zijn niet de instellingen die (extra) zorg aanbieden. Dus het beperken van het volume wordt bij de verkeerde partij in de markt neergelegd. Dus wat mij betreft een onzinnige maatregel. Ik denk dat we gezamenlijk moeten zoeken naar een betere oplossing om alle zorg te bieden die wordt gevraagd.

  2. Lees alle reacties
  3. Het wordt tijd dat Politici beoordeeld worden op hun/haar prestaties. Afschaffen van de Eerste kamer en verkleinen van de Tweede Kamer naar 75 leden.Invoeren van Kamer -Leden van hun/haar Compententies en jaarlijks of hun/haar vaardigheden nog voldoen aan de eisen van deze Tijd ( 2010 ).Leeftijd om Kamerlid te worden is max. 55 jaar. Meer kijken naar Innovatieve Kamerleden , die een inbreng hebben wat Rendement oplevert voor de Gemeenschap !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.