Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink presenteert verbeterpunten jaarverslagen CVZ

Minister van Volksgezondheid Klink reageert in een brief op de jaarverslagen van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ heeft de verantwoording over de Algemene Kas, het Zorgverzekeringsfonds en het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten. De minister keurt de jaarverslagen goed, maar presenteert ook verbeterpunten voor de toekomst.

Klink: “Het CVZ signaleert dat diverse organisaties die deel uitmaken van de verantwoordingsketen verschillende tolerantiegrenzen toepassen. Het levert onzekerheid op rond de rechtmatigheid van de in de fondsen verantwoorde geldstromen.” De minister van Volksgezondheid vraagt om duidelijkheid en acties om de verschillen in financiële verantwoording weg te werken.

Risicoverevening

“Het CVZ is verantwoordelijk voor de uitvoering van het proces van riscoverevening richting zorgverzekeraars”, meldt Klink in de brief. “Dit moet optimaal verlopen. Om de kwaliteit te kunnen beoordelen, dient u de verantwoording hierover vanaf verslagjaar 2009 vorm te geven via een assurance-report en een rapport van bevindingen, beiden op te stellen door een externe accountant.”

CZ en Agis

Aangezien het CVZ toezichthouder is van CZ en Agis wanneer het gaat om hun functioneren als “orgaan van woonplaats respectievelijk orgaan van verblijfplaats” dient het CVZ deze taak op een adequate manier in te richten. Klink specificeert verder niet hoe dat zou moeten.

Subsidies

Klink doet ook nog technische aanbevelingen over de transparantie van tabellen met geldstromen en de minister wijst op een aanzienlijke achterstand bij de afrekening met het ministerie van Justitie van door het CVZ voorgeschoten bedragen. “Ik adviseer u actie te ondernemen om deze afrekening af te ronden.” Ter afsluiting wil Klink graag consequenties verbinden aan de reviews van het CVZ van subsidieregelingen. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

CDA: ‘Klink moet ingrijpen bij Zeeuwse ziekenhuizen’

ZN: wachtlijstcijfers CVZ zijn onbetrouwbaar

Klink wil dat slechte alternatieve artsen stoppen

Klink wacht met openbaarheid sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.