Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink: prijzen dbc’s blijven vrij

Redactie Zorgvisie
Minister Klink van VWS heeft definitief besloten in 2010 niet in te grijpen in de prijzen van de diagnosebehandelingscombinaties (dbc’s). Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Half juni kondigde Klink zijn voornemen aan om niet in te grijpen in het b-segment van de dbc’s, waarvoor vrije prijzen gelden. Aanleiding daarvoor was de gunstige prijsontwikkeling die de Nederlandse Zorgautoriteit had geconstateerd in de Monitor Ziekenhuiszorg 2009. De prijzen in het b-segment zijn in 2005-2008 minder hard gestegen dan in het a-segment. Ook de volumegroei in het b-segment bleef achter bij die in het a-segment.

Geen prijsbeheersingsinstrument

Klink stelde een definitief besluit echter uit, omdat de NZa nog geen informatie had over de prijsontwikkeling in 2009. Dat kwam doordat de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen niet op gang kwamen. Inmiddels is dat wel gebeurd voor vijftien procent van de omzet in het b-segment. De eerste analyses van de NZa wijzen erop dat de gunstige prijsontwikkeling zich in 2009 heeft voortgezet. De NZa adviseert de minister daarom geen prijsbeheersingsinstrument in te zetten. Dat is een maximumtarief per dbc. Klink zou dat gebruiken als door een snelle prijsstijging het budgettair kader zorg zou worden overschreden, maar ziet daar voor 2010 nu definitief vanaf. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NVZ en Klink ruzieën over rechtszaken

PvdA botst met Klink over zorgvolume

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.