Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Klink staakt aanbesteden ambulancezorg

Mark van Dorresteijn
Minister Klink van VWS gaat de ambulancezorg waarschijnlijk niet aanbesteden. Hij wil de doelmatigheidswinst bereiken door prestatiebekostiging en een efficiencykorting. Dat zegt Jan Pierik, vice-voorzitter van Ambulancezorg Nederland, de koepelorganisaties voor ambulancezorg.
Klink staakt aanbesteden ambulancezorg

Klink wil de ambulancezorg beter en goedkoper maken. In elke veiligheidsregio moet er daarom één aanbieder van ambulancezorg komen. Er zijn 25 regio’s. In zes regio’s zijn er meerdere aanbieders die volgens Klink niet optimaal samenwerken. De minister wilde alle vergunningen voor ambulancezorg intrekken en in 2010 opnieuw verdelen via een aanbesteding. Dat stuitte echter op verzet van werkgevers en vakbonden in de sector. De Tweede Kamer dwong Klink afgelopen najaar opnieuw te onderhandelen met de sector.

Afrekenen op prestaties

De minister lijkt van zins zijn plannen voor aanbesteding van tafel te halen. Hij zou de ambulancezorginstellingen voortaan willen afrekenen op hun prestaties. Die moeten met een benchmark in kaart worden gebracht. Met een systeem van prestatiebekostiging zouden ze voortaan worden afgerekend. Hoe dat eruit komt te zien is nog onderwerp van gesprek tussen vakbonden, werkgevers en het ministerie. Daarnaast gaat Klink de sector ook een efficiencykorting opleggen. De hoogte daarvan is ook nog inzet van discussie.

Gezamenlijke CAO

Voorwaarde voor het veranderen van zijn plannen is het goedkeuren van de gezamenlijke CAO. De drie werkgevers en de vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt, maar moeten dat nog ondertekenen. De vakbond FNV stelde in de Telegraaf dat de noodzaak voor de gezamenlijke CAO is weggevallen nu er geen gevecht over vergunningen komt. Pierik begrijpt deze opstelling niet. “Als de minister de prestaties via een benchmark gaat vergelijken, moet je dat niet doen op basis van verschillende arbeidsvoorwaarden. Sommige CAO’s geven hogere loonkosten. Dan komen bepaalde ambulancediensten in een onmogelijke vergelijking.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

VWS faseert aanbesteding ambulancezorg

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Nieuwe aanbieder moet ambulancepersoneel behouden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. De gunning (aanbesteding) heet in werkelijkheid de ‘sanering’.
  Klink heeft altijd nog het laatste woord. De vice-voorzitter van AZN loopt hier ws. de wens van de gedachte te verkopen.
  Klink heeft het over doelmatig, efficient, transparant. En tegen zo laag mogelijke kosten.
  Daar heeft een CAO helemaal niks mee te maken.
  De discussie moet gaan over kwaliteit!! En kwaliteit kost nou eenmaal geld!!

 2. Lees alle reacties
 3. Met het debacle van de aanbesteding in de thuiszorg nog in het achterhoofd, was het nu de beurt aan het ambulancevervoer. Een van de aspecten die bij de aanbesteding van de huishoudelijke zorg behoorlijk onder druk kwam te staan is de samenwerking in de keten. Iets waar de huidige regionale ambulancediensten juist veel tijd in hebben gestoken en goede ervaringen mee hebben opgedaan.
  Het aanbesteden van ambulancezorg, een logisch gevolg van de marktwerking in de zorg, vergroot het risico van het verminderen van kwaliteit en ketenvorming, en aantasting van het innovatief vermogen binnen de sector. Juist nu deze initiatieven goed op gang beginnen te komen.
  Gelukkig lijkt het tij gekeerd en kan alle energie die in de aanbesteding gestoken werd nu weer meer in de core business en werkvloer gestoken worden.

 4. Deze minister kijkt naar de inkoopfunctie in een veel breder perspectief dan alleen het element competitie d.m.v. aanbesteden. Als dit goed gebeurt maakt hij gebruik van de efficientie van de aanbieder en gaan de totale kosten omlaag. Is doelmatiger en een beter gebruik van belastinggeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.