Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink stelt integrale tarieven uit tot 2009

Minister Klink van VWS stelt de invoering van de kapitaallasten in de cure een jaar uit. Vanaf 2009 worden de tarieven geleidelijk ingevoerd en niet via een ‘big bang’.

Dat blijkt uit de brief Waardering voor betere zorg die Klink vorige week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij schetst daarin zijn plan om geleidelijk meer marktwerking en concurrentie in te voeren in de zorgsector.

Kapitaalslasten in dbc’s

Vanaf 2009 zullen de kapitaalslasten onderdeel uitmaken van de dbc-prijzen. Ziekenhuizen zijn dan zelf verantwoordelijk voor investeringsbeslissingen en de financiële gevolgen. Het ministerie van VWS stopt volgend jaar al met het goedkeuren en garanderen van het financieren van ziekenhuisgebouwen.

Stapsgewijs invoeren

De overgang gaat stapsgewijs in vier jaar en niet via een ‘big bang’, zoals de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) adviseerde. In de overgangsperiode zal het Waarborgfonds voor de Zorgsector nog blijven bestaan.

Winst niet afromen

Als ziekenhuizen winst maken op hun vastgoed, dan zal de overheid die voortaan niet meer afromen via tarieven. Ze kunnen de boekwinst gebruiken om hun eigen vermogen te versterken of om te investeren. De winst mag tegen een reële waarde in de balans worden verwerkt.

Nadeelziekenhuizen

Klink wil voorkomen dat ziekenhuizen door de invoering van de tarieven in financiële problemen raken, zoals de zogeheten nadeelziekenhuizen betogen. Hij gaat in concrete gevallen kijken of er een causale relatie bestaat tussen de invoering van de tarieven en de problemen die niet verwijtbaar zijn aan de instelling. Van zo’n causale relatie is geen sprake als het ziekenhuis andere besluiten had kunnen nemen met de informatie die al sinds 2005 bekend was. Bij zo’n analyse gaat Klink naar de totale exploitatie van het ziekenhuis kijken. (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.