Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink uit kritiek op postcodecheck azM

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Weigeren van patiënten uit bezuinigingsoverwegingen is onwenselijk. Het academisch ziekenhuis Maastricht moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg inlichten als het topklinische zorg wil stoppen of anders inrichten.
Klink uit kritiek op postcodecheck azM

Dat zegt minister Ab Klink vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Landelijke functie

Klink toont zich in de brief kritisch over het feit dat de afdeling klinische immunologie van het academisch ziekenhuis Maastricht patiënten verwijst naar andere universitaire ziekenhuizen. Voor deze patiëntengroep heeft het azM een landelijke functie omdat het topreferente zorg betreft. Dat is zorg die alleen academische ziekenhuizen aanbieden en waarvoor zij door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap apart worden gecompenseerd.

Spijt

De minister heeft naar aanleiding van, wat inmiddels de ‘postcodecheck’ is gaan heten, het azM-bestuur om uitleg gevraagd. Ook heeft Klink contact gezocht met de Inspectie voor de Gezondheidszorg . Probleem is dat het azM een aanzuigende werking heeft op de betreffende patiëntengroep. Steeds meer patiënten melden zich bij het azM en het ziekenhuis kan de behandeling niet meer kostendekkend aanbieden. De raad van bestuur heeft in het gesprek met Klink spijt betuigd over de gebrekkige communicatie met zowel patiënten als verwijzende ziekenhuizen en universitaire centra.

Inspectie informeren

Het azM heeft toegezegd de patiënten beter te begeleiden. Verder is afgesproken dat het azM de Inspectie voor de Gezondheidszorg informeert als het plannen heeft andere topreferente behandelingen te stoppen of anders in te richten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Zorgverzekeraar CZ roept azM tot de orde

azM weigert patiënten buiten directe omgeving

Alle Zorgvisie nieuwsberichten en meer over financiën

Zorgvisie magazine

Meer interesse in achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.