Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil fusies strenger laten toetsen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Minister Klink van VWS wil fusies in de zorg strenger laten toetsen. Ook zal de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beter moeten kijken naar belangen van patiënten.
Klink wil fusies strenger laten toetsen

Klink schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het uitbreiden van patiëntenrechten. Hij wil dat de NMa een fusieaanvraag in alle gevallen streng beoordeelt als de fusiepartijen samen een marktaandeel behalen van 35 procent of meer op de relevante markt.

NMa: meer oog voor rol andere partijen

Daarnaast wil Klink dat de NMa meer rekening houdt met de zienswijzen van cliëntenraden. Hij vindt dat de mededingingsautoriteit bij de beoordeling beter moet kijken naar specifieke zorgaspecten, zoals de reisbereidheid van cliënten en de rol van verzekeraars en zorgkantoren bij de zorginkoop.

Meer invloed cliëntenraden

Ook wil de minister cliëntenraden meer invloed geven op fusiebesluiten. Hij wil hen verzwaard adviesrecht of zelfs instemmingsrecht geven bij fusie. Het vergroten van de inspraak van cliënten “draagt bij aan minder bestuurlijke vervreemding en behoud van de menselijke maat”, schrijft Klink.

Advies inspectie meer gewicht

Verder wil Klink dat de NMa de adviezen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit zwaarder laat wegen. De IGZ gaat ook extra toezicht houden op zorginstellingen die vanwege een fusie aan het reorganiseren zijn. (BK)

Lees ook:

RVZ: Fusies in zorg bevorderen kwaliteit

Kamer wil dat minister monsterfusies blokkeert

CDA wil Kamerdebat over monsterfusie

NMa gaat akkoord met monsterfusie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.