Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink wil SEH-budget overhevelen naar huisartsenpost

Mark van Dorresteijn
Demissionair minister Ab Klink overlegt momenteel met de NZa of het op korte termijn mogelijk is om het budget van de spoedeisende hulp (SEH) over te hevelen naar de huisartsenpost. Dat laat hij weten in antwoord op Kamervragen van Pia Dijkstra van de D66.
Klink wil SEH-budget overhevelen naar huisartsenpost

Aanleiding voor het overleg is een project in het Leids Universitair Medisch Centrum waarbij zelfverwijzers niet meer bij de spoedeisende hulp terechtkomen, maar worden opgevangen door de huisartsen in een spoedpost. Het project bespaarde in 2009 circa 1,75 miljoen euro. Door geldproblemen loopt het project nu gevaar.

Alternatieve bekostiging

Volgens Klink blijft het voorlopig mogelijk om op alternatieve manieren de samenwerking tussen huisartsenpost en SEH te bekostigen. “Tijdelijke afspraken worden gebaseerd op de beleidsregels ‘innovatie’ of ‘lokale productiegebonden toeslag’. Deze beleidsregels bieden de verzekeraar de ruimte om extra geld naar de huisartsenpost te krijgen. Daarnaast wordt soms gebruik gemaakt van de reguliere budgetruimte in de financiering van huisartsenposten. In Leiden hebben de partijen echter aangegeven de huidige financiële ruimte op basis van geldende regelgeving voor andere zaken te willen inzetten dan de samenwerking tussen huisartsenpost en SEH. Daarom kijken we nu met de NZa of het budget van de seh overgeheveld kan worden naar de huisartsenpost.”

Efficiënt

“Het project in Leiden is niet alleen goed voor de kwaliteit van zorg, maar ook voor de efficiëntie van zorg”, meent Klink. “Wanneer huisartsenpost en SEH samenwerken in het opvangen van mensen die zonder verwijzing van een huisarts of 112 naar de SEH komen, leidt dit er toe dat minder mensen onnodig gebruik maken van relatief dure medisch specialistische zorgvoorzieningen. De patiënt wordt door de samenwerking tussen huisartsenpost en SEH geholpen in de omgeving die het beste past bij zijn zorgvraag.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Financiële onrust bedreigt spoedpost Leiden

‘Zelfverwijzers opvangen met spoedpost in ziekenhuis’

Spoedposten verkorten wachttijd acute zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. ab klink moet nu maar eens ophouden hij is geen minister meer alleen diminisionaris ik vindt dat hij moet stoppen hij wil nu nog gauw even een wit voetje halen en hij doet net of wij alles kunnen betalen mensen met een handicap die kosten al geld zat en als van puntje tot paaltje komt kosten wij al gels zat en daar ziet men niets maar ook helemaal niets van terug heeft hij daar wel eens over nagdacht (dacht het niet) oh ja dat doet hij niet want dat interseert hem niet

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.