Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink zet druk op veiligheid ziekenhuizen

Redactie Zorgvisie
Ziekenhuizen moeten voor 1 september 2009 aan het ministerie van VWS en aan de Inspectie laten weten met welke veiligheidsnormen zij gaan werken. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan vier veldpartijen, waaronder de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten.

Klink roept de veldpartijen op om voor 1 september 2009 een overzicht aan te leveren bij hem en bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van een eerste set van veiligheidsnormen. Voor 1 oktober moeten ze vervolgens aangeven hoe zij deze normenset de komende jaren gaan uitbreiden.

Schone handen

Minister Klink vindt lacunes in veiligheidsnormen niet langer acceptabel. “Nog dagelijks lopen patiënten onnodig schade op”, schrijft de minister. “Schade die voorkomen had kunnen worden, zeker daar waar veldnormen voorhanden zijn en voor zorgprofessionals klip en klaar duidelijk is wat wel en niet kan.”

Hygiëne ziekenhuizen

Als voorbeeld noemt Klink het handen wassen; “al sinds jaar en dag een vanzelfsprekendheid om het risico op infecties te verminderen.” Toch is bekend dat niet iedereen zich aan die regel houdt. Daarnaast staan, aldus de minister, niet voor alle riskante ingrepen of behandelingen, en voor sommige vormen van zorgverlening, duidelijke normen op papier.

IGZ

Klink heeft de IGZ gevraagd om de veldpartijen te ondersteunen bij het opstellen van de veiligheidsnormen. Mochten in het najaar de normen toch nog ontbreken of op een andere manier niet aanvaardbaar zijn, dan kan de IGZ gebruikmaken van haar wettelijke bevoegdheden en handhaving inzetten. Indien noodzakelijk kan de minister op grond van de Kwaliteitswet Zorginstellingen per algemene maatregel van bestuur veiligheidsnormen vaststellen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Ziekenhuizen onacceptabel vies’

Ziekenhuizen voldoen niet aan veiligheidsnorm

‘Ziekenhuizen zijn niet schoon’

Verpleegkundige vindt eigen instelling vies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.