Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink ziet geen toekomst in ziekenhuis Emmeloord

Minister Klink van Volksgezondheid wil een basisziekenhuis in Lelystad en een polikliniek in Emmeloord. Dit zei hij tijdens een debat met de Tweede Kamer. Met deze opvatting deelt hij de conclusie van onafhankelijk onderzoeker Leon Lodewick. Ook de meerderheid van de Kamer is het hiermee eens.

Een basisziekenhuis in Emmeloord zou volgens de minister te weinig patiënten trekken om rendabel te zijn. Agnes Kant van de SP zou wel graag het ziekenhuis in Emmeloord open houden, om zo de kwaliteit van zorg te behouden. Klink: “Maar als er vervolgens te weinig mensen komen, dan is de kwaliteit niet te garanderen.” Hij voegde hieraan toe dat niet hij, maar het bestuur van het ziekenhuis de knoop doorhakt over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen.

Tijdsdruk

De Kamer is bezorgd dat door de tijdsdruk niet de beste beslissingen worden genomen. De burgemeester van Lelystad overhandigde voorafgaand aan het debat een petitie aan de Tweede Kamerleden waarin zij de minister oproept om zorgvuldige afweging en besluitvorming, die niet in de weg wordt gestaan door tijdsdruk.

Garantstelling

Verder zei Klink garant te staan voor de ziekenhuizen, ook nadat de koper bekend is. Hij ging niet in op verzoeken vanuit de Kamer zelf geld in het ziekenhuis te steken. Op 1 december moet de nieuwe koper met een plan van aanpak komen. Dan zou de NZa het ziekenhuis eventueel exploitatiesteun kunnen geven. Dit kan alleen als het ziekenhuis een betrouwbare raad van bestuur en raad van toezicht heeft en als er verbeterplannen liggen om het een gezond ziekenhuis te maken.

Kwaliteit van zorg

In de toekomst wil Klink dat het vroeger gesignaleerd wordt als de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen ondermaats is. “Dan zijn draconische maatregelen als het sluiten van ok’s niet meer nodig.” Aanvullende maatregelen voor de toekomst zijn dat een persoon binnen de raad van bestuur verantwoordelijk wordt voor de zorg en dat het regelmatig terug moet komen op de agenda van de raad van bestuur en de raad van toezicht. De inspectie gaat voortaan maandelijks rapporteren over de voortgang van de IJsselmeerziekenhuizen. Overigens heeft de inspectie volgens Klink adequaat gehandeld. “Nu is er nog een reeële kans op een warme doorstart, dus zonder dat het ziekenhuis failliet gaat.”

Ruzie specialisten

De ruzie die er tot nu toe nog steeds is tussen de specialisten onderling, baart Klink zorgen. “De inspectie moet er op letten dat er een goede samenwerking is binnen het ziekenhuis. Het signalen dat dat op dit moment niet het geval is, is knap ernstig.” Klink laat zich niet uit over het feit of hij liever een publieke of een private partij aan het roer ziet. “Een private partij moet aan dezelfde eisen voldoen. Dus geen winst maken en er moet een raad van bestuur en een raad van toezicht zijn.” Maandag wordt bekend wie de IJsselmeerziekenhuizen gaat kopen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Aspirant-kopers IJsselmeerziekenhuizen bekend

Hoefsmit: IJsselmeerziekenhuizen is rendabel te maken

IJsselmeerziekenhuizen kan doorstarten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.