Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klink: ‘Zorg verandert niet bij kabinet VVD-PvdA’

Een kabinet met PvdA en VVD leidt niet tot grote veranderingen in de ziekenhuiszorg. Dat stelt voormalig minister van VWS Ab Klink afgelopen zaterdag tijdens het apothekerscongres Mosadex Experience in Utrecht, waar 1200 apothekers bijeen kwamen.
Klink: ‘Zorg verandert niet bij kabinet VVD-PvdA’

‘De uitkomst van de verkiezingen is voor de zorg nog niet zo slecht’, zegt Klink op het congres. ‘De programma’s van de VVD en de PvdA verschillen namelijk zoveel van elkaar over hoe ze de kosten en kwaliteit van zorg willen aanpakken dat ik verwacht dat er in de curatieve zorg uiteindelijk weinig gaat veranderen. Het is koffiedikkijken, maar ik schat in dat er juist daardoor veel ruimte komt voor de partijen in de zorgsector om via zorgverbetering en kwaliteit de kosten aan te pakken. Het is aan de eerste en tweede lijn om met ideeën te komen die de zorg wel kunnen veranderen.’

Ketensamenwerking

Strategisch zorgadviseur Klink van Booz & Company spreekt verder over de samenwerking tussen ziekenhuizen aan de ene kant en huisartsen en apothekers aan de andere kant. ‘Als die meer de handen ineen slaan zal de kwaliteit van zorg toenemen en zullen de kosten dalen. Betere samenwerking tussen de eerste en tweede lijn kan leiden tot minder patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen door fouten in de medicatie, door betere therapietrouw en door een goede begeleiding bij opname en ontslag uit het ziekenhuis. Minder opnames betekent lagere zorgkosten. Specialisten zijn bereid om samen te werken met de eerste lijn.’

Politieke druk

Ook wijst Klink de aanwezigen erop dat het voor verzekeraars vaak lastig is om samen te werken met de eerste lijn: ‘investeer je in de eerste lijn, dan komen de revenuen vaak in de tweede lijn tot stand doordat het aantal verwijzingen afneemt. Maar als het aantal behandelingen dan toch niet afneemt, betaalt de verzekeraar vaak extra. Wel de investeringen, niet de revenuen. Daarom is een integrale zorginkoop nodig, maar eenvoudig is dat niet. Ik adviseer apothekers dan ook om de samenwerking met verzekeraars en ziekenhuizen op te zoeken. Soms kan het geen kwaad om druk uit te oefenen via de politiek. Krijg je als beroepsgroep weinig voor elkaar bij sommige zorgverzekeraars zoek dan de politiek op. Die hebben wel oren naar projecten die aantoonbaar resultaat in termen van kwaliteit en kosten opleveren. De politiek zal dan de zorgverzekeraars wijzen op de mogelijkheden die er liggen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het ei van Klink

KNMG hekelt het rapport van Klink

Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink

Zorg kan miljarden goedkoper volgens oud-minister Klink

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.