Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG en NPCF verdedigen ‘veilig melden’

MAARSSEN Vanuit de media wordt het nieuwe meldingssysteem voor incidenten in zorginstellingen bekritiseerd. Artsenfederatie KNMG en patiënten/consumenten federatie NPCF springen gezamenlijk op de bres voor het systeem.
KNMG en NPCF verdedigen ‘veilig melden’

Vanaf 2008 dienen hulpverleners incidenten te melden, zoals afgesproken in het ‘beleidsdocument veilig melden’ van het ministerie van VWS. De op 1 februari gesloten gedragscode bepaalt dat bij het treffen van maatregelen tegen een individuele hulpverlener geen informatie uit het meldingssysteem mag worden gebruikt. Letselschadeadvocaat John Beer laat in het actualiteitenprogramma EenVandaag en in dagblad Trouw weten dat het nieuwe systeem een aantasting van patiëntenrechten is.

Een concessie

Volgens Beer is het nieuwe meldsysteem “een concessie aan professionals die maatschappelijk onwenselijk gedrag vertonen door eigen fouten niet te melden.” Beer is het er mee eens dat medische fouten gemeld moeten worden. “Maar het is een betere weg om dat op een andere manier te bevorderen dan aan afkeurenswaardig gedrag tegemoet te komen.”

Onderscheid

Anita Direcks van de NPCF meent dat Beer hier een denkfout maakt. “Systemen om incidenten te melden zijn iets heel anders dan procedures tegen hulpverleners die fouten hebben gemaakt. Er is juist een scheiding tussen deze twee aangebracht om meer incidenten gemeld te krijgen, iets waar iedereen bij gebaat is.” De NPCF en de KNMG hebben het beleidsdocument veilig melden ondertekend. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook: Ziekenhuizen verzwijgen medische missers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.