Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG geeft tips en adviezen regionale EPD’s

Mario Gibbels
De KNMG en andere zorgorganisaties hebben deze week een handreiking gepresenteerd die zorgverleners en samenwerkingsverbanden in staat stelt om binnen de grenzen van de privacywetgeving elektronisch te communiceren over gezondheidsgegevens in de regio.
KNMG geeft tips en adviezen regionale EPD’s

De KNMG komt met deze handreiking, nadat eerder het College Bescherming Persoonsgegevens in mei 2009 concludeerde dat regionale EPD’s niet altijd voldoen aan privacywetgeving.

De handreiking

Met de ‘Handreiking Privacy bij regionale uitwisseling van patiëntgegevens’ willen de KNMG, de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de apothekersvereniging KNMP houvast bieden aan zorgverleners en samenwerkingsverbanden bij de interpretatie van de privacywetgeving als het gaat om elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens in de regio.

De onderwerpen

De Handreiking beperkt zich, volgens de KNMG, tot tips en adviezen over de onderwerpen die centraal stonden in de CBP onderzoeken naar de regionale situaties:

– “de plicht om patiënten te informeren over opname van hun gegevens in een regionaal elektronisch patiëntendossier,

– het vastleggen (loggen) en structureel controleren van elektronische raadplegingen van gegevens en

– het voorkomen van toegang tot de medische gegevens door medewerkers die geen behandelrelatie met de patiënt hebben.” (Bron: Artsennet)

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.