Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG pleit tegen bezuinigingen AWBZ

De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde (KNMG) vindt bezuinigingen op de AWBZ onbespreekbaar. Volgens de KNMG is de politiek te afwachtend met de overheveling van de 22 miljard aan voorzieningen naar de Zorgverzekeringswet. “Als gevolg daarvan dreigt de AWBZ vanwege deze ondoelmatigheid onderwerp te worden van bezuinigingen in reactie op de kredietcrisis.”
KNMG pleit tegen bezuinigingen AWBZ

Over de mogelijkheid van bezuinigingen op de miljarden van de AWBZ is ongerustheid ontstaan sinds het verschijnen van de ramingscijfers van het CPB voor 2009 en 2010. De KNMG is tegen deze optie, “omdat het de zorg voor de zwaksten in de samenleving direct raakt”. Het kernprobleem is dat zorgkantoren, als een onderdeel van verzekeraars, de AWBZ uitvoeren, waarbij zij niet worden gestimuleerd tot een hoogwaardige en efficiënte uitvoering, meldt de KNMG. De KNMG pleit voor het opheffen van de AWBZ en de zorgkantoren.

Zorgverzekeringswet

“Alle adviesorganen van de overheid, de SER en de zorgverzekeraars delen de visie dat de client onvoldoende centraal staat door de AWBZ en dat er onvoldoende prikkels zijn om het geld doelmatig te besteden”, aldus de KNMG. De maatschappij ondersteunde al in 2004 het SER-voorstel om alle op genezing gerichte zorg over te hevelen van de AWBZ naar de basisverzekering. In 2005 publiceerde het College voor zorgverzekeringen (CVZ) een rapport over de toekomst van de AMBZ. Ook dit wordt ondersteund door de KNMG. De conclusie: enkel de Zorgverzekeringswet en de WMO zouden genoeg moeten zijn voor de financiering van de nationale vraag naar zorgverlening. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘AWBZ ligt voor de hand als bezuinigingspost’

Gehandicaptenkoepels vrezen bezuinigingen AWBZ

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

CDA: ‘Korte AWBZ-zorg naar ziektekostenverzekering’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.