Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG presenteert handreiking social media voor artsen

Mark van Dorresteijn
De artsenfederatie KNMG presenteert de nieuwe handreiking social media voor artsen. De artsenfederatie geeft in de handreiking negen aanbevelingen om social media in de zorg optimaal te benutten en valkuilen te vermijden.
KNMG presenteert handreiking social media voor artsen

Social media vormen volgens de KNMG vaak nog onontgonnen terrein voor artsen, terwijl ruim tien miljoen Nederlanders er gebruik van maken. Langzaam maar zeker dringt dit ook door in de zorg. Er komen steeds meer online platformen met sociale netwerken waarbinnen artsen onderling en met patiënten interactieve dialogen aangaan en kennis en ervaringen delen. Ook LinkedIn en Twitter worden steeds populairder. De KNMG wil dat het gebruik van eHealth, inclusief social media, een vanzelfsprekend onderdeel van de gezondheidszorg is. Daarom bevordert de KNMG ook het gebruik van social media onder artsen ter verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Deze handreiking bevat daartoe voorbeelden en aanbevelingen.

Valkuilen

“Tegelijk is het van belang dat artsen zich bewust zijn van mogelijke valkuilen”, meent de KNMG. “Wie zich in social media als arts profileert, zal zich bijvoorbeeld moeten realiseren dat ook privé-uitlatingen in die hoedanigheid worden gedaan. De lezer zal die uitlatingen kunnen toeschrijven en verbinden aan de professional, met mogelijk nadelige gevolgen. Dit document bevat daarom aanbevelingen voor artsen, zoals: ‘Word geen vrienden met patiënten op Facebook’.” Patiënten kunnen wel ‘vrienden’ worden van artsen met een professionele Facebook-pagina.

Handreiking

Bekijk hier de handreiking social media (PDF)

Dossier social media van de KNMG

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.