Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNOV verbreekt samenwerking geboortezorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De KNOV zegt per direct het vertrouwen op in het CPZ-bestuur en trekt zich terug uit alle CPZ-activiteiten.
cpz plaatje.gif

De branchevereniging van verloskundigen neemt deze stap naar aanleiding van uitspraken van Collegevoorzitter Chiel Bos tegen Zorgvisie. Volgens de KNOV schuift Bos zonder enige onderbouwing  de babysterfte in de schoenen van de verloskundigen. Het CPZ heeft een verbindende rol en de taak om samen met alle geboortezorgprofessionals de zorg aan moeder en kind te verbeteren.

CPZ
Volgens de KNOV zaait het College hiermee onnodig en onterecht angst onder zwangeren, maar laat het vooral verloskundigen ‘op een respectloze manier als een baksteen vallen’. Dit was de druppel wederom niet gehoord te worden in het CPZ, zo stelt het CPZ.Voorzitter Chiel Bos was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Integrale geboortezorg
De KNOV maakte deel uit van een expertgroep van 25 partijen in de geboortezorg. Door de partijen is een zorgstandaard opgesteld voor integrale geboortezorg. Hiermee moet de samenwerking verbeteren rondom de zwangere en haar baby. De KNOV vreest dat de zorgstandaard in zijn huidige vorm tot onnodige medicalisering leidt. Bovendien is de verantwoordelijkheid van de verloskundige niet goed belegd. De brancheorganisatie is nu gestopt met alle bestuurlijke activiteiten rondom de zorgstandaard en de integrale geboortezorg.   

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer >>

 

1 REACTIE

  1. Als huisarts met verloskunde, zie ik een nieuwe strijd ontstaan naar aanleiding van deze geboortestandaard. De reactie van Chiel Bos is olie op het vuur.
    De gezamenlijke verantwoordelijkheid die in deze zorgstandaard wordt beschreven ervaar ik als huiveringwekkend. De mogelijke beperkingen / inperkingen voor de eerstelijns zorg ervaar ik als bevoogdend.
    In MC wordt al door een hoogleraar uit Maastricht de drempelloze toegang van de 2e lijn voor de zwangere aanbevolen. Dat zou een betere kwaliteit van zorg geven. We weten wel beter natuurlijk. Ruim 25 jaar geleden werd dit al onderzocht door Geer Berghs en Esmeralda Spanjaards. Kijk nog eens naar hun resultaten professor!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.