Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koffer voor opschaling zelfmanagement

Mark van Dorresteijn
Zelfzorg Ondersteund (ZO!) wil ervoor zorgen dat minimaal bij een kwart van de chronische patiënten sprake is van succesvolle zelfzorg. De implementatiekoffer moet daar bij helpen.
Koffer voor opschaling zelfmanagement

De implementatiekoffer (bekijk de inhoud) bevat praktische tools voor zorggroepen die willen beginnen met ondersteunde zelfzorg, of deze willen verbeteren of uitbreiden. De inhoud van de koffer is gebaseerd op de ervaringen van ruim veertig zorggroepen (groepen huisartsen die samenwerken rond zorg voor chronisch zieken), en van bijdragen van de deelnemers aan Zelfzorg Ondersteund. De koffer bevat samenvattingen van deze ervaringen, naast ervaringen vanuit vijf ontwikkelpilots van ZO!, resultaten van wetenschappelijk onderzoek erin verwerkt. Daarnaast biedt de koffer een overzicht van ict-platforms die aan de hand de ‘Basiseisen 2014’ zijn getoetst.

Summier

Op de website staan nu nog vier voorbeelden, maar dat moet in de toekomst verbeteren, stelt ZO!. ‘Vanzelfsprekend is de implementatiekoffer niet af. De komende jaren gaan we door met het verbeteren van kennis rondom implementatie en opschaling van ondersteunde zelfzorg.’ Ook de lijst ict-platforms is nog beperkt. Vooralsnog staan er slechts twee ict-platforms met naam  genoemd in de lijst (Mijn Gezondheidsplatform en VitalHealth e-Vita) en beide scoren 100 procent. Drie andere platforms die 50 procent of minder scoren, staan anoniem op de lijst. ZO! belooft de lijst in de aankomende maanden verder aan te vullen. Enkele zelfzorgplatforms doorlopen nu nog het audit-proces.

Zelfzorg Ondersteund

ZO! is een samenwerkingsverband van patiëntvertegenwoordigers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Onder andere de volgende partijen nemen deel: NPCF, LHV, CZ, Achmea, Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.