Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koraal Groep pleit voor Very Intensive Care-tarief

Redacteur Zorgvisie
Een unit voor Very Intensive Care (VIC) waar zorg wordt geleverd tegen een speciaal VIC-tarief. Daarvoor pleit de Koraal Groep. De Brabantse gehandicaptenzorgorganisatie hoopt daarmee de problematiek rondom kinderen met een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen op te kunnen lossen.
Handicap_Fotolia_56632364_450.jpg
Foto: Fotolia

Hoewel de Koraal Groep het een positieve ontwikkeling vindt dat kinderen en volwassen met meervoudige beperkingen langer thuis blijven wonen en daarmee meer regie houden over hun leven, zitten er volgens de organisatie ook nadelen aan. Zo kunnen er crisissituaties ontstaan waardoor de cliënt onverwacht niet meer thuis kunnen blijven wonen, of als ze in een instelling eigenlijk niet helemaal op hun plek zitten. Als ouders en verwanten dan bij een instelling aankloppen komen de cliënten vaak op een wachtlijst te staan, schrijft Koraal Groep in een persbericht. Daarbij loopt de organisatie tegen het probleem aan dat er geen passende plek is voor de groep, maar ook dat er complexe financiering is die niet altijd toereikend is.

Very Intensive Care unit
Om dat op te lossen wil de zorgorganisatie werken met Very Intensive Care units. Daarin wordt intensieve begeleiding aangeboden aan kinderen en jongen met een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Dick de Koning, directeur verstandelijk gehandicaptenzorg: ‘In de unit is sprake van continu toezicht, sturing en hulp. Hier zet Koraal Groep, tegen de achtergrond van de maatschappelijke opdracht, tijdelijk topzorg in die altijd gericht is op stabilisatie en terugkeer naar de thuissituatie, als dat kan.’

VIC-tarief
Koraal Groep werkt al in een instelling met een VIC-unit en wil er nu ook een inrichten voor volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen die in een crisissituatie verkeren. Maar een crisis managen kost wel extra geld, meldt de zorgorganisatie. Het gaat daarbij om kosten die niet vanuit het standaardtarief kunnen worden betaald. Bovendien brengt een crisissituatie overproductie binnen de instelling met zich mee en de kosten daarvan worden niet altijd volledig vergoed. ‘Koraal Groep pleit dan ook voor een zogeheten VIC-tarief. Dit tarief is niet gebonden aan een individuele cliënt, maar is gekoppeld aan een indicatie voor tijdelijke very intensive care, zoals die bijvoorbeeld geboden kan worden in de unit hoog complexe zorg.’

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.