Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding Vierstroom tegen Zilveren Kruis van de baan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het kort geding dat Vierstroom Zorg Thuis had aangespannen tegen Zilveren Kruis over de contractering van de wijkverpleging in Utrecht, gaat niet door. Vierstroom heeft het kort geding ingetrokken nu Zilveren Kruis inzage heeft gegeven in de inkoopprocedure ‘Zorg in de wijk’ in Utrecht.
vierstroom blaas kort geding tegen zilveren kruis af
Foto: Vierstroom

Zorgorganisatie Vierstroom Zorg Thuis heeft naar eigen zeggen inzicht gekregen in de inkoopprocedure ‘Zorg in de wijk’ in Utrecht van Zilveren Kruis. De zorgaanbieder constateert dat de procedure dusdanig is ingericht dat het voor nieuwkomers op de Utrechtse markt nagenoeg onmogelijk is om gecontracteerd te worden. Zilveren Kruis reageert verrast en zegt dat de inkoopprocedure juist wel ruimte biedt aan nieuwkomers.

Inkoopprocedure

Susan Veenhoff, directeur Vierstroom Zorg Thuis: ‘Voor ons is het onbegrijpelijk dat de inkoopprocedure (mede) gebaseerd is op ervaringen uit het verleden van al reeds in Utrecht actieve zorgaanbieders. Als nieuwkomer op de Utrechtse markt is toetreding daardoor voor ons feitelijk onmogelijk. Kwetsbare ouderen en chronisch zieken worden beperkt in hun keuzevrijheid met slechts vier aanbieders waar ze uit kunnen kiezen.’

Nieuwe zorgaanbieders

Veenhoff zegt begrip te hebben voor het feit dat het bijzonder lastig is om met het grote aantal aanbieders in Utrecht de zorgketen goed te organiseren, maar betreurt het dat Zilveren Kruis met de gehanteerde procedure de toegang voor nieuwe aanbieders bemoeilijkt en hoge drempels opwerpt. Volgens de procedure die Zilveren Kruis zelf heeft ingesteld kon na de voorlopige gunning alleen bezwaar gemaakt worden door een kostbare gang naar de rechter. Vierstroom Zorg Thuis is met Zilveren Kruis in overleg over de consequenties voor Zilveren Kruisverzekerden vanaf 1 januari 2019.

Voorkeursaanbieders wijkverpleging

In augustus heeft Zilveren Kruis de vier voorkeursaanbieders gekozen die de komende drie jaar op een contract kunnen rekenen. De zorgverzekeraar koos voor Careyn, Buurtzorg, AxionContinu en Stichting De Rijnhoven. Vierstroom verloor de aanbesteding. De aanbieder van wijkverpleging is vooral actief in en rondom Zoetermeer en Gouda en de dorpen ten westen van Utrecht. De stad zou een uitbreiding betekenen van de markt. Eerder dit jaar nam Vierstroom al het failliete Zorgzaam over. Voor Vierstroom is die weg tot uitbreiding nu geblokkeerd. Veenhoff begrijpt niet waarom Vierstroom geen contract heeft gekregen: ‘Wij zijn topaanbieder en hebben pluscontracten met alle zorgverzekeraars. Wij werken doelmatig en krijgen veel waardering voor de projecten die wij opzetten. Dit is echt heel vervelend.’ Eind september liet Vierstroom Zorg Thuis weten een kort geding aan te spannen tegen Zilveren Kruis.

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis zegt de teleurstelling van Vierstroom te begrijpen, maar is ook verrast. ‘Zeker omdat de inkoop ruimte biedt aan nieuwkomers. Kijk maar naar de gemeenten Zwolle en Ommen-Hardenberg waar nieuwe aanbieders zijn gecontracteerd. De selectiecriteria voor Zorg in de Wijk zijn bovendien opgesteld met gecontracteerde en niet gecontracteerde aanbieders, huisartsen, ziekenhuizen en patiëntenvertegenwoordiging. Daarbij is in overeenstemming met elkaar besloten om de ervaringen vanuit de pilot mee te nemen. Zo kunnen wij de beste zorg voor onze verzekerden garanderen. Deze Leidraad hebben wij op 18 mei jongstleden gepubliceerd op onze website.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.