De Ice Bucket Challenge draait om aandacht en donaties voor de ziekte ALS. Het begint ergens in Boston, waar Pete Frates diagnose ALS kreeg. Om ‘awareness’ te creëren voor deze ziekte besloot hij een emmer met ijswater over zich heen te storten en daarmee zijn oude honkbal teamgenoten van ‘Boston College Baseball team’ uit te dagen om hetzelfde te doen. Wie weigert mee te doen is verplicht 75 euro te doneren aan stichting ALS. Iedere uitdaging wordt op sociale media gedeeld. Inmiddels staan er bijna 2,5 miljoen video’s op Facebook van mensen die een emmer ijswater over zich kiepen.
Ice Bucket Challenge in de zorg
Ondertussen doen veel beroemdheden, politici en bestuurders van bedrijven ook mee aan deze challenge. Vaak omdat zij iemand kennen of gekend hebben met ALS. André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland, werd bijvoorbeeld uitgedaagd door Andries Knevel. Rouvoet nomineerde op zijn beurt Martin van Rijn. De staatssecretaris van VWS heeft daar nog niet op gereageerd.
Deze week verscheen ook een video van Wim van der Meeren, voorzitter CZ. Na een emmer ijswater door medebestuurslid Arno van Son, nomineert Van der Meeren op zijn beurt: Marco Meerdink van zorgconcern Espria en Peter Bennemeer van ziekenhuis Bernhoven.
Meerdink (video onderaan dit bericht) gaf daar gevolg aan en nomineerde op zijn beurt Wilna Wind van de NPCF en Leonie Hettinga, wijkverpleegkundige bij Espria.
Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland, onderging eveneens de challenge. Zij nomineert Ernst Klunder, lid raad van bestuur van ggz-organisatie Dimence en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra.
Bekijk ook de video’s van:
Ernst Klunder, bestuurder Dimence
Cathy van Beek, bestuurslid Radboudumc
Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid D66, onderdeel zorg
Peter Bennemeer, bestuurder Bernhoven
Openstaande nominaties o.a.:
Jan Kimpen, voorzitter UMC Utrecht (door Pia Dijkstra)
Martin van Rijn, staatssecretaris VWS (door André Rouvoet)
Erik Dannenberg, voorzitter Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (door Ernst Klunder)
Dick van Dijk en Marcel Timmen van Spierziekten Nederland (door Wilna Wind)
Ab Klink, bestuurslid VGZ
Margot van der Starre, voorzitter Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
Naar schatting leven momenteel wereldwijd zo’n 400.000 mensen met ALS, van wie ongeveer 1500 in Nederland. ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Patiënten kunnen in een later stadium van de ziekte volledig verlamd raken, terwijl ze wel hun volledige hersenfunctie behouden.
Goed idee om het bij GGZ centraal Dac-wespp (Hilversum) ook te doen.
Wie daagt ons uit?