Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KPMG: op weg naar 90 ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal ziekenhuizen zal de komende jaren door fusies afnemen tot negentig. Dat verwacht accountantskantoor KPMG Gezondheidszorg op basis van eigen onderzoek.
KPMG: op weg naar 90 ziekenhuizen

Tachtig procent van de Nederlandse ziekenhuisbestuurders praat over een vorm van bestuurlijke samenwerking. Meestal gaat het om het combineren van de zorginkoop. Het verhogen van de kwaliteit van de zorg (34 procent) en het versterken van de (gemeenschappelijke) positie in de regio (24 procent) zijn de meest genoemde motieven voor samenwerking. Samen optrekken om sterker te staan in de onderhandelingen met een verzekeraar of leverancier wordt niet of nauwelijks als motief gezien. Dat blijkt uit het rapport ‘Wie doet het met wie in de zorg?’ van KPMG Gezondheidszorg. De onderzoekers deden literatuuronderzoek en hebben een enquête gehouden onder ziekenhuisbestuurders.

Ziekenhuisfusies

KPMG verwacht dat het aantal ziekenhuizen elk jaar met zo’n vijf procent zal teruglopen van 111 in 2009 tot 90 over enkele jaren. Samenwerking leidt zelden tot afname van het zorgaanbod. Wel kijken de gefuseerde ziekenhuizen samen waar ze welke zorg aanbieden. Daarbij lijkt er eerder sprake van concentratie van complexe zorg, zoals oncologie, dan van acute zorg (SEH, geboortezorg). Het stellen van volumenormen door de wetenschappelijke verenigingen lijkt daarmee een flinke invloed op het Nederlandse ziekenhuislandschap te krijgen.

Verzekeraars en banken aan de zijlijn

Andere opmerkelijke bevindingen zijn dat ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (zbc’s) niet per definitie concurrenten zijn. Ruim de helft van de ziekenhuizen werkt samen met (zbc’s). In tweederde van de gevallen is het ziekenhuis aandeelhouder. Verder spelen verzekeraars en banken nauwelijks een actieve rol bij samenwerkingstrajecten. Waar verzekeraars in 59 procent van de gevallen nog wel op de hoogte worden gehouden, en in 14 procent deelnemen in gezamenlijk overleg, lijken banken vrijwel helemaal aan de zijlijn te staan.

Wouter Bos

Wouter Bos, voorzitter van KPMG Gezondheidszorg, is benieuwd of de bestuurlijke fusies erin slagen kwaliteit- en kostenwinsten te boeken. Hij vindt dat ziekenhuizen achterlopen op het bedrijfsleven als het gaat om het outsourcen van ondersteunende stafdiensten. ‘Ik ben ervan overtuigd dat ook op dat vlak nog veel aan (kosten)efficiëntie gewonnen kan worden.’ (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: ANP Erik van ’t Woud

Lees meer:

Regieraad: 51 ziekenhuizen is voldoende

‘Zorg aan vooravond fusiegolf’

Schippers betwijfelt komst fusiegolf

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.