Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kraamzorg hoort in basispakket’

Mark van Dorresteijn
Houd kraamzorg in het basispakket, maar kijk per vrouw welke invulling eraan gegeven wordt en hoeveel uur daarvoor nodig zijn. Dat staat in het concept-advies van Zorginstituut Nederland over de kraamzorg.
'Kraamzorg hoort in basispakket'
Foto: ANP - Evert Elzinga

Bepaalde gezinnen kunnen met minder kraamzorg toe, en moeten dan ook minder krijgen. Maar waar nodig moeten gezinnen een maximale inzet kunnen krijgen van de kraamverzorgende.

Kraamzorg

Nu nog krijgen kraamvrouwen 24, 49 of 80 uur kraamzorg aangeboden, afhankelijk van hun situatie. Het zorginstituut wil dat de beroepsgroep het indicatieprotocol aanpast, zodat specifieker per gezin gekeken kan worden wat de behoeften zijn. Als blijkt dat de 49 uur, die in de meeste gevallen toegekend worden, in de praktijk te veel zijn, moet makkelijker de kraamzorg voortijdig gestopt kunnen worden. Maar als meer kraamzorg nodig is, moet dat makkelijk gegeven worden.

Basispakket

Na een oproep van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan burgers om mee te denken over wat al dan niet in het basispakket zou moeten zitten, werd veelvuldig geopperd om kraamzorg eruit te halen. Dat vindt Zorginstituut Nederland geen goed idee. ‘Kraamzorg helpt ouders op weg zelfstandig voor hun kind te zorgen, kraamzorg helpt bij het voorkomen van wiegendood, bij tot stand brengen van geslaagde borstvoeding en bij het signaleren van gezondheidsrisico’s’, staat in het concept-advies.

Solidariteitsprincipe

Daarnaast wordt gewezen op het solidariteitsprincipe waarvan wordt uitgegaan bij de verplichte basisverzekering. De risico’s worden daarbij door iedereen gezamenlijk gedragen, ongeacht het individuele gebruik ervan.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.