Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kraamzorg weg uit Vlietland ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De kraamzorg verdwijnt uit het Vlietland ziekenhuis. Burgers uit Schiedam zullen voortaan in het Franciscus Gasthuis Ziekenhuis in Rotterdam moeten bevallen. Dat hebben de gefuseerde ziekenhuizen bekendgemaakt in een persbericht over de verdeling en concentratie van zorg.
Franciscus_Vlietland.jpeg

De verhuizing van de verloskunde stuitten eerder op weerstand onder de bevolking van Schiedam. Maar de ziekenhuizen, gefuseerd onder de naam Franciscus Gasthuis & Vlietland,  houden vast aan hun oorspronkelijke plannen. Het is de bedoeling om de acute en complexe ziekenhuiszorg te concentreren in de locatie Franciscus Gasthuis. Daar is een kern-intensive care  (level2) en een SEH met level 2 traumatologie. Dit houdt in dat er 24/7 SEH-artsen aanwezig zijn.

Geboortezorg veiliger in Franciscus Gasthuis
Omdat het Franciscus Gasthuis de locatie is voor acute zorg, is het veiliger om de geboortezorg daar te concentreren, redeneren de ziekenhuizen. De bedoeling is dat er in het Franciscus Gasthuis altijd plek is voor eerstelijns en medische bevallingen, waarbij medische pijnbestrijding altijd beschikbaar is. Er is 24 uur per dag 7 dagen in de week een gespecialiseerd team in huis met onder andere een gynaecoloog, kinderarts en anesthesioloog. Daarnaast zijn de juiste faciliteiten aanwezig voor de opvang van vroeg-geborenen, zieke baby’s en zieke zwangere vrouwen. De klinische opnames van kinderen zullen geconcentreerd worden op locatie Franciscus Gasthuis. Alle vormen van dagbehandeling van kinderen vinden plaats op locatie Franciscus Vlietland.

Planbare zorg naar Franciscus Vlietland
De locatie Franciscus Vlietland in Schiedam zal zich gaan toeleggen planbare zorg.  Het gaat om ingrepen die na poliklinische diagnostiek, gepland uitgevoerd kunnen worden. Ook de operaties die uitgevoerd worden met een korte opname of een dagbehandeling vallen onder planbare zorg. Er zal ook een basis-intensive care (level 1) blijven. In het weekend en buiten kantoortijden op werkdagen is er een spoedpost, in samenwerking met huisartsen, voor eenvoudige acute zorg. Franciscus Vlietland gaat zich specialiseren in geriatrie en obesitas. Patiënten, die voor een beschouwend specialisme klinisch moeten worden opgenomen, kunnen op beide locaties terecht. Het gaat daarbij om cardiologie, dermatologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, neurologie en reumatologie. De diagnostische faciliteiten zijn op beide ziekenhuislocaties beschikbaar.

Concentratie eind 2016
De uitvoering van de plannen laat nog even op zich wachten. In het laatste kwartaal van 2016 gaan de ziekenhuizen over op één nieuw patiëntendossier. Daarna worden de plannen voor de concentratie van de zorg uitgevoerd. De ziekenhuizen melden trots in het persbericht dat de regio, dankzij de juridische fusie tot Franciscus Gasthuis & Vlietland, nu beschikt over een topklinisch ziekenhuis op twee ziekenhuislocaties: locatie Franciscus Vlietland (met ruim 350 bedden) en locatie Franciscus Gasthuis (met ruim 400 bedden). Op locatie Franciscus Vlietland zijn acht operatiekamers en op locatie Franciscus Gasthuis zijn tien operatiekamers beschikbaar.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.