Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Krimp curatieve zorg gaat te langzaam’

Mark van Dorresteijn
De macht van ziekenhuizen is te groot. Via “creatieve destructie” wil Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ, daar een einde aan maken.
‘Krimp curatieve zorg gaat te langzaam’
Foto: ANP - Mischa Rapmund
Premium

‘We zijn al drie jaar

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ‘een profiel dat van belang is voor de professionals, medewerkers en patiënten in de regio’ of bedoelen we ‘een profiel dat van belang is voor de patiënten in de regio’.
   Wie durft over de bestaande locaties heen een ideale dekking geografisch (reistijd) en demografisch van capaciteit en functies te tekenen? En laat de specialisten dan gewoon vrij kiezen waar ze in dienst willen treden…
   Of is dit teveel patiënt georiënteerd voor alle partijen?

  3. Zeker. Aantal ziekenhuizen per miljoen inwoners is in Nederland het laagste van Europa. Dat krijg je met statistieken.
   Hoe zit het met het aantal bedden? En het aantal buitenpolies van met elkaar concurrerende ziekenhuizen die toch samenwerken?
   Denk dat er wel een ‘efficiency’ slag kan worden gemaakt.
   Waarom springen er nu allemaal ‘buitenpolies’ van ziekenhuizen uit de grond? Wat kosten die en wie betalen die allemaal? Hoe moet dat gaan met de overheveling van Tweede Lijn naar Eerste Lijn? Financieel? De bedoeling is toch om ervoor te zorgen dat de Eerste Lijn de toegang tot de Tweede Lijn wat meer gaat afknijpen? Dat zal heel moeilijk worden als de Tweede Lijn in reactie alvast naast de huisarts gaat zitten. Dan is de keuze voor de verzekerde eenvoudig en zie als huisarts maar eens tegen die druk op te boksen.
   En bedenk dat ziekenhuizen ook huisartsenzorg mogen leveren, tegen de prijs die een huisarts daarvoor vraagt of liever lager. 25% van het huisartsen budget wordt vrij onderhandelbaar. Moeten we het uitspellen?
   Neen. De verzekeraars moeten daar maar eens paal en perk aan stellen voordat zij roepen dat ziekenhuizen moeten krimpen om het krimpen.
   Creatieve Destructie is in ieder geval niet de oprichting van 100 den ‘Buitenpolies’. Tenzij de verzekeraars wel heel cynisch bezig zijn.
   Paard van Troje? Onbekend bij huisartsen?

  4. Dat de kosten van ziekenhuizen naar beneden moeten, daar kan ik in komen. Een onderzoek van het CPb liet zien dat die kosten de afgelopen jaren veel sterker gestegen zijn dan de inflatie, terwijl er steeds meer poliklinisch behandeld werd en (dus) het aantal ligdagen afnam.
   Maar verder laten de zorgverzekeraars zien dat ze niet veel kaas hebben gegeten van de materie. Het immers niet alleen om de kosten, maar om de kosteneffectiviteit. Die wordt niet verbeterd door de spoedeisende beroerte- en cardiologiezorg vanuit het Den Helderse Gemini over te hevelen naar het 44 km verderop gelegen Alkmaars MCA.
   En ook niet door de SeH van het enige Zoetermeerse ziekenhuis, het LangeLand, te sluiten. De gemeente zelf heeft al 123.000 inwoners en bedient ook nog enkele gemeenten ten noorden, westen en zuiden.
   Ik nodig dhr. Van der Meeren graag uit het spoedzorgconcentratieplan dat pretendeert de zaken wel goed te reguleren te bekijken op http://bit.ly/1jj2ogI (eigen site). Kernprincipe is daarbij: twee soorten SeH: volledige en alleen-superspoedeisende met huisartsenpost. Met op 30 ambulanceminuten vanaf 90% van de punten in Nederland superspoedeisende hulp beschikbaar, terwijl toch niet alle ziekenhuizen een (volledige) SeH hoeven te behouden.

  5. Creatieve destructie
   Onder creatieve destructie (Engels: ‘creative destruction’) verstaat Schumpeter een proces van voortdurende innovatie, waarbij succesvolle toepassingen van nieuwe technieken de oude vernietigen. Schumpeter houdt technische innovatie voor de enige werkelijke bron van economische groei. Succesvolle innovatie verschaft tijdelijke marktmacht, die de winsten en marktaandelen van op voorgaande technieken gevestigde bedrijven aantast. In een nooit eindigend proces van opkomst en ondergang worden oude bedrijven vernietigd door nieuwe. Daar technische innovatie volgens Schumpeter de enige manier is waardoor de welvaart kan toenemen, ziet hij niets in maatregelen waarbij ongericht geld in de economie wordt gepompt om groei te bevorderen.
   En dit is wat anders dan de ‘creatieve destructie’ van CZ Wim vd Meeren; dat is zuiver budgettair krimpen. Heeft niets met innovatie te maken, niets met het proces dan nieuwe vormen van productie de oude praktijken uit de markt drukken.
   Als poging om een Frame in de wereld te zetten is het aardig. Maar faalt wegens misbruik van het kernbegrip van Joseph Schumpter.
   Laat de directeuren van Cleveland Clinic of Mayo Clinic de situatie van de Nederlandse Ziekenhuizen maar eens doorlichten. Beide behoren tot de grootste groepspraktijken van de USA; zijn wereldwijd benchmark voor kwaliteit en kwantiteit tegen beheersbare prijzen.
   Wat wil W vd M nog meer?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.