Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te veel knelpunten in jeugdhulp’

Redacteur Zorgvisie
Er zijn nog te veel knelpunten waar kinderen tegenaan lopen in de jeugdzorg. Dat stelt kinderombudsvrouw Margite Kalverboer. Ze ziet daarnaast dat er een toename is van het aantal gedwongen opnamen.
Jeugdzorg-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Kalverboer bekeek de signalen die ze dit jaar ontving van professionals, ouders en kinderen en deed kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Daaruit trekt ze onder meer de conclusie dat er een toename is in het aantal crisisplaatsingen in de gesloten jeugdzorg. In totaal werden 13 instellingen gevraagd naar hun ervaringen hiermee. Daarvan schatten er acht dat de verhouding tussen crisisplaatsingen en reguliere opnamen 70/30 is, terwijl die volgens hen eerder 50/50 was. Eén van de instellingen gaf aan dat de verhouding op dit moment 85/15 is.

Knelpunten bij wijkteams
De kinderombudsvrouw wijt de toename aan een gebrek aan kennis en handelingsverlegenheid bij wijkteams, te weinig nazorg voor jongeren die uitstromen en de afbouw van residentiele zorg. Kalverboer: ‘Dat duidt erop dat er blijkbaar steeds meer jongeren niet goed genoeg geholpen zijn met het reguliere hulpaanbod. Dat vind ik heel ernstig.’ Beslissingen over welke hulp een kind krijgt worden volgens haar nog te weinig gemaakt op basis van het VN-kinderrechtenverdrag en er wordt ook niet genoeg gekeken naar de zorgbehoefte van kinderen.

Jeugdhulp niet toegankelijk
Een andere conclusie die Kalverboer in het rapport trekt is dat de jeugdhulp nog steeds niet toegankelijk genoeg is. Ouders en kinderen weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp en zijn er lange wachttijden. Daarnaast wordt de hulpvraag van een kind niet altijd goed ingeschat, waardoor het de verkeerde hulp krijgt, stelt de ombudsvrouw. Ook zetten gemeenten volgens het rapport soms te lang in op goedkope hulp, terwijl een kind behoefte heeft aan zwaardere hulp. Daardoor verslechtert de situatie en kan er een crisissituatie ontstaan, schrijft Kalverboer.

Lees het rapport onderaan deze pagina.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.