Kwaliteitsinformatie Rom is onbetrouwbaar’

De kwaliteitsgegevens in het ggz-meetsysteem Routine Outcome Measurement (Rom) zijn onvoldoende betrouwbaar, volledig en vergelijkbaar. Daardoor speelt kwaliteit nog bijna geen rol bij de zorginkoop curatieve ggz.
Kwaliteit_Fotolia_82838733_450stoplichten.jpg
Foto: Fotolia

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Bekostiging van de curatieve geestelijke gezondheidszorg. De prestatiebekostiging is in 2013 ingevoerd. De Rekenkamer nam het stelsel onder de loep om te kijken of het werkt zoals destijds de bedoeling was. Het idee achter prestatiebekostiging is dat niet langer de budgetten van zorgaanbieders uitgangspunt zijn bij de zorginkoop, maar de kosten van de behandeling per patiënt.

Kwaliteit speelt nog bijna geen rol
Maar de prestatiebekostiging maakt deze verwachting nog niet waar. De invoering heeft wel het gesprek op gang gebracht tussen verzekeraars, psychiaters en psychologen over kwaliteit. Maar bij de zorginkoop

0
191

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.