Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitskoepel.nl voor controle specialisten is live

Alle medisch specialisten in Nederland maken vanaf vandaag hun richtlijnen openbaar. Dat meldt de Volkskrant. Patiënten kunnen op een website precies zien aan welke regels hun arts zich bij een behandeling moet houden.
Kwaliteitskoepel.nl voor controle specialisten is live

De Orde van Medisch Specialisten nam een jaar geleden het initiatief voor de site kwaliteitskoepel.nl. Daarop zijn inmiddels honderden uiteenlopende richtlijnen verzameld: van behandeling van kinderen met ADHD tot hartfalen. Alle 29 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten werkten mee.

Openheid van zaken

De druk op artsen om openheid van zaken te geven wordt echter steeds groter, zo meldt de krant. Dat werd mede gevoed door een aantal geruchtmakende incidenten, zoals de verslaafde neuroloog in Twente die tientallen foute diagnoses stelde. Ook worden ziekenhuizen steeds vaker in het openbaar afgerekend op hun resultaten.

Kwaliteit

Met de richtlijnen neemt de transparantie toe, en mogelijk ook de kwaliteit van de zorg. Zo kunnen borstkankerpatiënten straks op de site lezen dat alle kankerspecialisten verplicht zijn een borstreconstructie aan te bieden als een patiënt een borst kwijtraakt. Niet alle patiënten zijn daarvan op de hoogte.

Risico’s

Patiënten kunnen ook zelf risico’s van operaties bekijken. Zo staat bij borstvergrotingen precies aangegeven hoe vaak pijnklachten voorkomen. “De ene chirurg is daar eerlijker in dan de andere”, zegt Mathijssen. “Ook kan iedereen nu zien dat een borstvergroting altijd onder algehele narcose moet gebeuren. Er zijn echt klinieken waarin dit niet gebeurt – om geld te besparen.” Veel ziekenhuizen hebben nu eigen folders met informatie over een ingreep. “Maar dit gaat veel verder”, zegt Mathijssen. “Alle richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien zijn ze rechtsgeldig.”

Mondige patiënt

De specialisten zijn niet bang voor te mondige patiënten: “Laat de patiënten maar een kritische dialoog aangaan met de dokter”, zegt Marjon Kallewaard van de Orde van Medisch Specialisten. “Daar wordt de kwaliteit alleen maar beter van.”In de loop van dit jaar wordt van sommige ingrepen ook gepubliceerd hoe vaak een specialist ze jaarlijks minimaal moet uitvoeren. Ook kwaliteitsmetingen zullen te zien zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Maak kwaliteitsonderzoeken niet openbaar’

Lansbergen: Veilig werken met kwaliteitspaspoort

IGZ: kwaliteit gaat voor keuzevrijheid

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.