Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteitsnormen moeten behandeling blaaskanker verbeteren

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft kwaliteitsnormen opgesteld voor optimale behandeling van patiënten met blaaskanker. “Met de kwaliteitsnormen sluiten wij als een van de eerste beroepsgroepen aan bij het KWF-rapport Kwaliteit van Kankerzorg”, aldus Paul Kil, uroloog namens de NVU.
Kwaliteitsnormen moeten behandeling blaaskanker verbeteren

In de normen staat onder andere vastgesteld dat ziekenhuizen minimaal tien invasieve blaaskankeroperaties (cystectomieën) per jaar moeten uitvoeren. Ook dient er vooraf altijd een multidisciplinair overleg plaats te vinden en patiënten moeten mondeling en schriftelijk goed worden voorgelicht. Om de kwaliteit te meten is de NVU inmiddels gestart met een landelijke registratie van gegevens over de behandeling van blaaskanker.

Norm per ziekenhuis

De norm per ziekenhuis werd eerder ook door de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVH) gehanteerd voor de borstkankerzorg. De NVH gaf daarbij aan dat zij geen volumenorm per chirurg hanteren. De heelkundigen noemden de aanwezigheid van een team van behandelaars die goed op elkaar ingespeeld zijn essentieel en zwaarder wegend dan het aantal uitgevoerde operaties per jaar. De inspectie noemde het daarbij zorgelijk dat ziekenhuizen niet kunnen aangeven hoe vaak een chirurg de operatie uitvoert.

‘Dedicated team’

Volgens Kil zijn de normen per ziekenhuis opgesteld omdat bijna alle aanwezige studies ook op ziekenhuisniveau zijn uitgevoerd. “Slechts een of twee onderzoeken zijn op chirurgniveau. Dat betekent niet dat we geen eisen stellen aan de urologen. Wij willen dat er een ‘dedicated team’ komt per ziekenhuislocatie van twee urologen die de cystectomieën uitvoeren. Zij worden getoetst en gevisiteerd zodat de kwaliteit gegarandeerd blijft. ”

Kwaliteitsregistratie

Kil legt uit dat de ingrepen per chirurg ook in de landelijke registratie bijgehouden worden. “Het register wordt gevuld met alle factoren van de patiënt en ook welke doktoren aanwezig zijn tijdens de operatie. Dat hebben we overigens ook met de inspectie afgesproken.” De bedoeling is dat deze registratie binnen een à twee jaar ingevoerd is en honderd procent dekking krijgt. Naleving van de nieuwe normen zal door de NVU gecontroleerd worden binnen het al bestaande systeem van visitaties van alle urologische afdelingen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

CZ neemt blaaskankerzorg onder de loep

Chirurgen willen geen borstkankernorm

Verbeterde registratie borstkankerzorg start per 2011

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.