Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Laagdrempelige inzet ambulances zorgt voor ophef

Mark van Dorresteijn
De oproep om ambulances in Brabant Midden-West-Noord laagdrempelig in te zetten zodat de productiegroei met minimaal 2,5 procent stijgt, heeft voor ophef gezorgd. Ger Jacobs, directeur van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord, deed de oproep om personeelsverlies te voorkomen.
Laagdrempelige inzet ambulances zorgt voor ophef

Op een intern deel van de website van RAV Brabant Midden-West-Noord, waar het EO-programma Uitgesproken toegang tot heeft, staat te lezen dat de ambulancevoorziening een productiegroei van ten minste 2,5 procent moet realiseren, “om te voorkomen dat we bovenop de overeengekomen efficiencykorting een extra korting krijgen. Een extra korting kan leiden tot een structurele vermindering van de paraatheid met als gevolg een vermindering van formatieplaatsen. En dat willen we liever voorkomen”, aldus Jacobs in het bericht.

Duurdere zorg

Volgens Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeraars Nederland, zorgen de onnodige ambulanceritten er alleen maar voor dat we de zorg nog duurder maken dan die al is en dat de premies verder omhoog gaan dan ze zouden moeten. “Elke zorgaanbieder die onnodige zorg levert, legt daarmee een onterechte rekening neer bij de premiebetaler”. De volgende stap is volgens Hasekamp nagaan of er inderdaad sprake is van frauduleuze praktijken. Als dit zo blijkt te zijn, dan zullen eventueel benadeelde zorgverzekeraars maatregelen nemen, verwacht Hasekamp.

Andere manier van organiseren

Ook minister Schippers van VWS is niet blij met de extra ritten. “De zorgkosten zijn al hoog genoeg. Doelmatigheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en zuinig zijn met ons zorggeld in deze tijd van financiële krapte; dat verwacht ik ook van de ambulances.

Als zij deze hun verantwoordelijkheid niet willen nemen, dan gaan we eventueel kijken naar een andere manier van organiseren. Het gaat om het geld van de premiebetaler, die betaalt al meer dan genoeg. Daar moeten we zuinig mee omgaan.”

Overdreven

Zelf vindt Jacobs alle ophef rondom een interne memo erg overdreven, stelt hij in een reactie op Omroep Brabant. Volgens de directeur rijden de ziekenauto’s al langer uit voor kleinere meldingen. Hij stelt verder dat het met name gaat om ritten waarbij huisartsenposten vragen om assistentie als die zelf niet kunnen uitrijden. Ook rukt de ambulancedienst sneller zelf uit bij twijfel, omdat doorverwijzing naar de huisartsenpost in het verleden levens heeft gekost. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Bekijk de uitzending

Get Microsoft Silverlight

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. De kern van het probleem is natuurlijk hoe je als ambulancedienst binnen 15 min bij elke patient kunt zijn, volgens de afgesproken norm, als de bezuinigingen op de zorg dat straks misschien onmogelijk gaan maken. Verder is een belangrijk kernpunt hetgeen Jacobs als commentaar geeft: “Volgens de directeur rijden de ziekenauto’s al langer uit voor kleinere meldingen. Hij stelt verder dat het met name gaat om ritten waarbij huisartsenposten vragen om assistentie als die zelf niet kunnen uitrijden. Ook rukt de ambulancedienst sneller zelf uit bij twijfel, omdat doorverwijzing naar de huisartsenpost in het verleden levens heeft gekost.” Dat is namelijk geheel waar. De dokterswacht kan met 2 artsen op een regio van ca. 110.000 mensen niet langs alle “patienten” met borstpijn, benauwdheid, duizeligheid/onwelwording, buikpijn, etc. en “bestelt” dan vaak telefonisch een ambu vanuit de dokterspost. De ambu brengt deze dus niet door een huisarts “gescreende” patient dan meestal naar een SEH omdat ze dan de kosten wel kunnen declareren (a 750,– euro per rit!) en als ze naar de dokterswacht gaan niet. Incl. ZH-kosten komt dat dan neer op meer dan 1000,– euro voor zo’n “screening” i.p.v. zo’n 100,– euro als het geheel via de dokterswacht was gelopen, er vanuit gaande dat er achteraf geen indicatie voor SEH/ZH verwijzing was. Dat maakt de gezondheidszorg onnodig duur en wil je dat veranderen, moet je wat aan de bezetting van de dokterswacht doen (“vroeger had 1 h.a. van de Hagro dienst voor ca. 14.000 patienten, doch het aantal diensten werd daarmee inderdaad te belastend voor de h.a.). De overheid heeft het steeds over “versterking van de 1e lijn” …. werk aan de winkel dus, vooral t.a.v. de dokterswachten!

  2. Lees alle reacties
  3. Vijf jaar geleden diende ik een klacht in over hun dienstverlening. Ze reden namelijk niet volgens de regels. Dit had gevolgen voor de gezondheid van mijn moeder. Ik had toen al geen goed gevoel over hoe RAV bestuurd wordt. Ik vind het okay als deze club eens flink onder de loep wordt genomen! Mogelijk komt dan ook aan het licht dat ze vijf jaar geleden naar mij hebben zitten liegen!

  4. Mooi dat deze discussie transparant wordt gevoerd. Immers gebruikelijk is dat omzetgroei botweg gerealiseerd wordt met het leveren van lucht ( niet noodzakelijke diensten ). Nu gaat het om het behoud van een minimum betaalbaar niveau aan dienstverlening.De kern van de dienst is het ambulancepersoneel met het apparatuur ( de kern activa van de business ) dat zij nodig hebben. Dus gesneden zal moeten worden in alle overige kosten, die niet strict noodzakelijk zijn voor de operationaliteit van de ambulances.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.