Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurens dementiezorg is standaard voor China

Redacteur Zorg+Welzijn
Het Ministerie voor Ouderenzorg in Shanghai heeft een verpleeghuis, dat gebaseerd is op het zorgconcept van Laurens locaties De Naber/Hofstee, uitgeroepen tot de standaard voor zorg aan ouderen met dementie voor heel China. Er zijn al 30.000 plekken gerealiseerd.
Laurens dementiezorg is standaard voor China
Foto: ANP Roos Koole

Het uitgangspunt is de kleinschalige en klantgerichte zorg aan ouderen met dementie. De indeling en inrichting van het pand, het type zorg en de opleiding van het verpleegkundig personeel zijn vergelijkbaar met die van zorgplaatsen bij Laurens. Regiodirecteur bij Laurens, Bert van der Lende, was betrokken bij de ontwikkeling van de afdeling in het verpleeghuis in Shanghai.

Zustersteden

Rotterdam en Shanghai zijn zustersteden. De contacten tussen Laurens en het Shanghaise verpleeghuis werden in 2007 gelegd via het partnerschap tussen de steden. Sindsdien zijn er al 30.000 zorgplekken in China gerealiseerd. Delegaties uit China zijn diverse keren bij Laurens op bezoek geweest. Laurens medewerkers zijn in hun vrije tijd naar China gegaan om het verpleeghuis te bezoeken en te adviseren. Regiodirecteur Van der Lende keek mee op de Chinese bouwtekeningen en reisde meerdere keren naar China voor overleg. Ook het lectoraat ‘Samenhang in de Ouderenzorg‘ aan de Hogeschool Rotterdam en de dienst Sociale Zaken & Werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam zijn nauw betrokken geweest bij het project.

Adviestraject

Nederlandse zorginstellingen zijn vaker betrokken bij adviestrajecten in andere delen van de wereld. Zo maakt verpleeghuis Hogeweyk in Weesp wekelijks haar deuren open voor groepen buitenlandse professionals die in Nederland de ouderenzorg bekijken om er inspiratie op te doen. In het juninummer van Zorgvisie staat hierover een uitgebreid  artikel . Buitenlandse belangstelling voor de Nederlandse zorg is groot omdat de kwaliteit van de ouderenzorg hoog is hier – zo blijkt uit vergelijkend onderzoek.

Verdienen

Euro’s houden zorginstellingen er  niet aan over. Ook niet Laurens  Zorg in Rotterdam:  Van der Lende zegt in Trouw hierover: ‘Wij hebben nooit bedacht dat we eraan konden verdienen. Voor ons is het vooral een interessante kennisuitwisseling.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.