Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurentius Ziekenhuis stopt met keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Laurentius Ziekenhuis heeft in 2013, 2015 en 2017 het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen. Voor het komend jaar heeft het ziekenhuis echter besloten niet meer deel te nemen aan het keurmerk.
Laurentius Ziekenhuis stopt met deelname keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis

Het ziekenhuis vindt deelname aan het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis te duur. Dat laat het vandaag weten. Seniorenorganisatie KBO-PCOB zegt dat het niet anders kan: de sponsor is weggevallen.

Seniorvriendelijk Ziekenhuis

De seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft het keurmerk in het leven geroepen om ziekenhuizen te stimuleren de zorg aan te passen aan de wensen en behoeften van kwetsbare ouderen. Zij reikt het keurmerk elke twee jaar uit. In 2019 gaat zij voor de eerste maal een bedrag van 2.600 euro vragen aan de deelnemende ziekenhuizen. Voor Marja Weijers, bestuursvoorzitter van het Laurentius vormt dat de reden om niet meer deel te nemen. ‘We vinden het heel belangrijk dat we met onze diensten en onze zorg tegemoet komen aan de behoeften van onze oudere patiënten en we zorgen er sowieso voor dat we blijven voldoen aan de eisen die ook door het keurmerk worden gesteld. Uit principe besteden we het geldbedrag liever aan de patiëntenzorg.’ Een woordvoerder laat weten dat het Laurentius aan het bekijken is of het ook met andere keurmerken stopt, dat zijn er op dit moment vijftien in totaal.

Administratieve lasten

Naast het geldbedrag spelen ook de administratieve lasten een rol, zegt Weijers. De vele keurmerken, lintjes en pluimen die in het leven zijn geroepen leiden tot steeds grotere administratieve belasting van het verpleegkundig personeel. Van hen wordt gevraagd om uitgebreide vragenlijsten in te vullen. ‘Dan zie ik liever dat onze medewerkers deze tijd aan de patiënten besteden. Onze Cliëntenraad kan zich hier volledig in vinden. Bovendien conformeren we ons met dit besluit aan het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen te verminderen is de NVZ gestart met het programma ‘Minder regels, minder administratie’. Met de verzekeraars en de patiëntenfederatie heeft zij afgesproken dat in 2020 alle informatie voor keurmerken uit reeds bestaande bronnen moet komen.

KBO-PCOB

Een woordvoerder van de unie KBO-PCOB vertelt dat de sponsoring is weggevallen: ‘Eerst gaf VWS subsidie voor het keurmerk, toen betaalde Zilveren Kruis.. Daarna is het niet meer gelukt het geld bij elkaar te krijgen, dus nu moeten we de ziekenhuizen zelf om een bijdrage vragen.’ Nu het keurmerk nog gratis is, doet ruim 95 procent van de ziekenhuizen er aan mee. De seniorenorganisatie is bezig met een inventarisatie onder de ziekenhuizen. Eind deze maand moet blijken hoeveel ziekenhuizen voor het keurmerk willen betalen. Als dat er te weinig zijn, stopt het keurmerk. ‘Dat zou heel jammer zijn. Wij merken dat het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis een stimulans is voor seniorvriendelijk beleid. Deelnemende ziekenhuizen hebben daar resultaten in geboekt, maar er is zeker nog veel te verbeteren.’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.