Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leden ActiZ willen hardere koers

De leden van ActiZ willen dat de brancheorganisatie een hardere koers vaart. Ze zijn ontevreden over de aanhoudende bezuinigingen. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs directeuren.

ActiZ moet zich harder opstellen tegenover het ministerie van VWS en zelfstandige bestuursorganen als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het College voor zorgverzekeringen. De diplomatieke koers van ActiZ heeft de afgelopen jaren niet geleid tot goede onderhandelingsresultaten. Er is ontevredenheid over de opeenstapeling van bezuinigingen die het ministerie de zorg oplegt.

Ontlading

Op de ledenraadvergaderingen van ActiZ in november en december kwam de ontevredenheid tot ontlading. Aanleiding was de afgekondigde bezuiniging op de AWBZ-functie ondersteunende begeleiding van zeven procent. De ActiZ-leden dreigden massaal de oude tarieven te hanteren als de bezuiniging niet van tafel zou gaan. Met die boodschap keerde de ActiZ-directie terug naar VWS. Het ministerie deed daarop water bij de wijn en verving de algemene korting van zeven procent op de ondersteunende begeleiding voor een bonus-malus-regeling.

Onder druk

Vijf van de ruim 450 lidorganisaties hebben het lidmaatschap onder voorbehoud opgezegd om het ActiZ-bestuur onder druk te zetten. Het onder voorbehoud opzeggen van het lidmaatschap is een beproefd recept van leden die het niet eens zijn met het ActiZ-beleid. Eerder deden leden dat om de fusie tussen de brancheorganisaties Arcares (intramurale zorg) en de LVT (thuiszorg) af te dwingen en om één gezamenlijke CAO voor de thuiszorg en de verpleging en verzorging af te sluiten.

Bezinning

ActiZ-directeur Aad Koster laat weten dat ActiZ al een stevigere en zakelijkere koers vaart. Die is het gevolg van een strategische bezinning op de koers die het bestuur vorig jaar initieerde. “De relatie met cliënten is voortaan leidend in al onze reacties. De overheid wil dat we zorgondernemers worden en klantgerichter werken. Wij vinden dat cliënten zelf zeggenschap over hun budget moeten krijgen. Dat staat op gespannen voet met de budgetplafonds die VWS instelt.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

ActiZ vindt ‘beschuldiging’ NMa voorbarig

Bonden sturen brandbrief naar ActiZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.