Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefbaar Rotterdam wil veiligheidsofficier ouderenzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Leefbaar Rotterdam wil dat de gemeente Rotterdam een veiligheidsofficier ouderenzorg aanstelt die de strijd aan gaat tegen het bestelen van ouderen in zorginstellingen en in huis.
Leefbaar Rotterdam wil veiligheidsofficier ouderenzorg

Daarvoor pleiten de raadsleden Michel van Elck en Esther van der Stel in een initiatiefvoorstel.

Ouderenzorg

Volgens de partij rust er een groot taboe op “ouderenroof”. Daardoor zouden veel incidenten niet worden gemeld en blijft het een onderschat probleem. Met de aanstelling van een veiligheidsofficier ouderenzorg wil Leefbaar Rotterdam dat diefstal, financiële uitbuiting en mishandeling bij ouderen hard wordt aangepakt. Van Elck: “Wij accepteren niet langer dat ouderen thuis of in zorginstellingen laf beroofd worden van hun bezittingen. We moeten ons er niet bij neerleggen dat ouderen met een kunstring omzitten in een verpleeghuis uit angst dat hun echte trouwring gestolen wordt. De maat is vol!’

Acties

Twintig concrete acties en aanbevelingen van Leefbaar Rotterdam, die zijn opgenomen in het initiatiefvoorstel. De veiligheidsofficier ouderenzorg is in het voorstel een team van vier personen die samen met de zorg- en welzijnsinstellingen in Rotterdam alles in het werk gaan stellen om diefstal te voorkomen, te begeleiden bij het doen van aangifte en te ondersteunen in acties om de daders in hun kraag te vatten.

Verklaring omtrent gedrag

Daarnaast pleiten de raadsleden ervoor zorginstellingen verplicht te stellen een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen voor mensen die in contact komen met ouderen. Ook willen zij de financiering stop zetten van zorginstellingen die weigeren deel te gaan nemen aan het waarschuwingsregister (en instellingen te verplichten misstanden (incidentenregistratie) jaarlijks te publiceren in hun jaarverslag. Daarnaast willen zij dat ouderen bij indicatiegesprekken geïnformeerd worden over het bestaan van een levenstestament en dat zorginstellingen daar waar nodig gebruik maken van bedrijfsrecherche, verborgen camera’s, lokgeld en loksieraden ‘met als doel de laffe dader te pakken’.

Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam  is met 14 zetels de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad. De partij zit met drie wethouders in het College van B&W.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.