Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leefstijlcoach mogelijk in basispakket

De Nederlandse Zorgautoriteit werkt aan een structurele bekostiging voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De Eerste en Tweede Kamer moeten nog beslissen of GLI in het basispakket komt. De verwachting is dat begin 2019 iedereen met een medische indicatie in aanmerking komt voor een leefstijlcoach, naar het idee van het pilotprogramma ‘Coaching op Leefstijl’ van CZ.
Leefstijlgeneeskunde
Zorgbestuurders: kijk ook eens naar de kantine binnen uw eigen organisatie. Anders blijf je dweilen met de kraan open’, dat stelt TNO-consultant Hanneke Molema.

Gecombineerde Leefstijlinterventie is verzekerde zorg voor patiënten met een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico of hoger. In Nederland komen vijf miljoen mensen in aanmerking. De huisarts kan deze patiënten doorverwijzen. Gecombineerde Leefstijlinterventie is advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Het doel is een gezondere leefstijl voor de patiënt. De drie onderdelen worden in een zorgprogramma van 24 maanden aangeboden.

Verleidingen weerstaan

Aanleiding van de structurele bekostiging is een experiment met leefstijlcoaches van zorgverzekeraar CZ. Het gaat om pilotprogramma ‘Coaching op Leefstijl’ (CooL) in drie gebieden in Zuid-Nederland. Een leefstijlcoach helpt mensen de verleidingen in het leven te weerstaan en gaat expliciet uit van de definitie van positieve gezondheid van Machteld Huber.

Resultaten Coaching op Leefstijl

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Er is sprake van een duurzame gedragsverandering bij patiënten en een significante verhoging van kwaliteit van leven. De excentrieke motivatie van deelnemers – ‘de huisarts zegt dat ik dit moet doen’ – wordt een intrinsieke motivatie en dat houdt stand op lange termijn. Het gewichtsverlies en andere leefstijlveranderingen als minder frisdrank en snacks, en meer fruit en water houdt stand. ‘Bij andere programma’s zagen we ook wel gewichtsverlies, maar dat blijft niet na verloop van tijd. In onze pilot wel’, aldus programmamanager zorginnovatie Madelon Johannesma van CZ. Een kanttekening hierbij is dat er geen controlegroep was.

Bekostiging

CZ heeft gezocht naar bekostiging binnen de huidige financieringskaders, de Zorgverzekeringswet en het Gemeentefonds. In tegenstelling tot de gebruikelijke spreiding van de programmaonderdelen over verschillende disciplines (diëtetiek, fysiotherapie en psychologie) wordt in het programma CooL samengewerkt tussen de leefstijlcoach (Zvw) en de buurtsportcoach (gemeente).

Kosten leefstijlcoach

Het RIVM doet momenteel onderzoek naar de totale kosten en baten voor Nederland. CZ verwacht niet dat iedereen met overgewicht gebruik zal maken van een leefstijlcoach. Uit onderzoek van CZ blijkt dat ongeveer 5 procent echt gebruik gaat maken van de interventie.

Op de vraag of er wel genoeg leefstijlcoaches zijn in Nederland, zegt CZ dat er in principe genoeg coaches zijn, maar ook dat er verkorte opleidingen worden aangeboden en dat er nog tijd is tot 2019. Leefstijlcoach is een beschermde titel.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.