Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Legekamerregeling dupeert verzorgingshuizen

De nieuwe beleidsregels voor leegstaande kamers in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn oneerlijk. Verpleeghuizen krijgen meer vergoeding dan ze nodig hebben maar verzorgingshuizen gaan er sterk op achteruit. Dat zegt directeur/bestuurder Sape Pranger van Zorggroep Drenthe.

Pranger vreest dat deze zoveelste ‘vorm van bezuiniging’ leidt tot verschraling van de zorg. “We zullen op personeel moeten gaan bezuinigen. Dat betekent minder uren per personeelslid en minder handen aan het bed. Uiteindelijk zullen we mensen moeten ontslaan als het zo doorgaat. Het moet ergens vandaan komen.”

Inkomstenderving

Sinds dit jaar krijgen verzorgingshuizen en verpleeghuizen maximaal dertien dagen vergoeding voor een leegstaande kamer nadat een bewoner is overleden. Voor allebei de instellingen hanteert de overheid een compensatietarief van 55 euro per dag. Verpleeghuizen gaan er hierdoor op vooruit, want daar bestond nog geen lege kamerregeling. Verzorgingshuizen voelen zich benadeeld want zij krijgen van de dertig dagen die ze eerst hadden, nog maar dertien vergoed. Bovendien is die vergoeding onvoldoende. Directeur Sape Pranger van Zorggroep Drenthe: “Eerst kregen wij een vergoeding ter hoogte van het zzp van de bewoner. Onze bewoners hebben gemiddeld een zzp van honderd euro per dag dus met die 55 euro komen wij nu niet uit. Wij hebben jaarlijks ongeveer honderd overlijdensgevallen. Per overledene krijgen wij zeventien dagen niet meer betaald. Dat betekent een inkomstenderving van zo’n 170 duizend euro.”

Eigen bijdrage

Om dit tekort tegen te gaan, besloot Pranger om de nabestaanden te laten meebetalen. Zorggroep Drenthe vraagt nabestaanden na drie dagen om een bijdrage van honderd euro per dag. Ondanks deze eigen bijdrage, is het tekort voor het verzorgingshuis nog steeds tussen de 120 en 130 duizend euro per jaar, schat Pranger.

Inhuizen nieuwe bewoners

Grootste probleem is niet het leegruimen van de kamer maar het inhuizen van de nieuwe bewoner. Pas als de nieuwe bewoner zorg ontvangt, krijgt de instelling weer geld. Pranger: “Die dertig dagen hadden we echt nodig. Mensen die uit de thuissituatie komen, moet je de tijd gunnen om naar een verzorgingshuis te verhuizen en afscheid te nemen van hun eigen woning. De verhuizing op zich kost ook tijd, denk maar aan het uitzoeken en laten leggen van vloerbedekking, het kopen van een goed bed, of meubels.” Verpleeghuizen hebben deze tijd helemaal niet nodig, want daar zijn de kamers nog vaak meerpersoons. Bewoners hebben daar bijna geen eigen spullen: bed en meubilair is van de instelling en nieuwe bewoners hebben de vrije plaats snel weer ingenomen.

Onmogelijke regeling

Pranger noemt de richtlijn die koepelorganisatie ActiZ gisteren bekend maakte daaarom ‘onmogelijk’. ActiZ adviseerde om familieleden zeven dagen de tijd te geven om de kamer leeg te ruimen en zelf in zes dagen de kamer weer in te richten voor een nieuwe bewoner. Pranger: “Een verpleeghuis kan dit veel sneller. Die hebben aan drie dagen genoeg. Ik stel voor: haal daar tien dagen weg en geef de verzorgingshuizen er tien bij.” Pranger heeft vorige week een brief met zijn voorstel gestuurd naar de Tweede Kamer. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

ActiZ:’Kamer overledene binnen week ontruimen’

Bussemaker wil af van meerbedskamers

Pas een op vijf gehandicaptenkamers verbeterd

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Reactie op:
    “Pas als de nieuwe bewoner zorg ontvangt, krijgt de instelling weer geld”
    Dit geldt niet voor een verzorgingshuis. De sleutelafgiftedatum is hier dan bepalend en deze ligt veelal een aantal weken/dagen voor startdatum zorg.

  3. De stelling van dhr. Pranger is niet juist. Tot en met 2007 ontvingen verpleeghuizen bij leegstand de zgn vaste component, circa € 85 per dag, ook bij leegstand. De verpleeghuizen gaan er dus ook op achteruit.
    Daarnaast wordt steeds meer met kleinschalige verpleeghuiszorg gewerkt, waarbij bewoners een eigen kamer hebben en dus ook eigen meubels, etc.
    De nieuwe regeling (waar ik overigens een groot tegenstander van ben) is niet voordeliger voor verpleeghuizen dan verzorgingshuizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.